ECB kršila svoja pravila, da li je vredelo

ECB je prošlog meseca kupila veći iznos francuskih i italijanskih obveznica nego što joj dozvoljavaju sopstveni propisi.

Svet

Izvor: B92

Sreda, 03.05.2017.

15:18

ECB kršila svoja pravila, da li je vredelo
(Foto: Thinkstock.com)

To je pomoglo očuvanju mira na finansijskim tržištima uoči kljucnih izbora u te dve zemlje.

ECB je, preko centralnih banaka matičnih zemalja, u aprilu kupila 11,3 milijardi evra obveznica francuskih javnih preduzeća i 9,8 milijardi evra italijanskih obveznica, pokazuju podaci ECB-a, a prenosi agencija Rojters.

U oba slučaja, iznosi su za milijardu evra viši nego što dopuštaju ECB-ovi propisi koji definišu limit na osnovu veličine ekonomije svake pojedinačne članice, prema računici britanske agencije.

Portparol ECB-a je za Rojters kazao da će ECB i ubuduće odstupati od pravila prema kom se iznos kupovine duga izračunava na osnovu udela pojedinih zemalja u osnivačkom kapitalu ECB-a kako bi se osiguralo "nesmetano sprovođenje" programa.

"Relativni udeli mesečne kupovine duga javnog sektora prilagođavaće se i u budućnosti, a smer prilagođavanja nije moguće predvideti", izjavio je portparol.

Nezavisni centristički kandidat za predsednika Francuske Emanuel Makron dobio je najviše glasova u prvom krugu francuskih predsedničkih izbora, nadmašivši čelnicu evroskeptične struje Marin Le Pen.

Nakon prvog kruga izbora, prinosi na francuske državne obveznice, pokazatelj troškova zaduživanja Francuske, skliznuli su na najniži nivo u više meseci.

Makron i Le Pen odmeriće snage u drugom izbornom krugu ovog vikenda, a većina posmatrača očekuje pobedu umerenog Makrona.

Italija će, pak, održati izbore za godinu dana i mnogi je smatraju sledećim velikim političkim testom za budućnost evra.

Ankete pokazuju da je vladajuća Demokratska stranka na lestvici popularnosti danas niže rangirana nego Pokret pet zvezdica, koji dovodi u pitanje članstvo zemlje u evrozoni.

Prema važećem programu, ECB bi trebalo da kupuje obveznice do kraja ove godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: