Španija beleži rast, ali deli muku sa Grcima

Španska ekonomija je u prvom kvartalu 2017. godine porasla po stabilnoj stopi, tako da zemlja nastavlja da se oporavlja od krize.

Svet

Izvor: B92

Nedelja, 30.04.2017.

14:54

Španija beleži rast, ali deli muku sa Grcima
Foto: Thinkstock

Bruto domaći proizvod (BDP) Španije je u periodu januar-mart porastao za 0,8 odsto, što je blago više u odnosu na rast od 0,7 odsto iz prethodnog kvartala, prema preliminarnim podacima nacionalnog instituta za statistiku INE, prenosi agencija Frans pres.

Španski premijer Marijano Rahoj je prošle nedelje povisio procenu rasta španske privrede za 2017. godinu na 2,7 odsto zbog snažnijih performansi sa početka godine od očekivanih.

To je, pak, niža stopa rasta u odnosu na 2016. godinu kada je ekonomija porasla za 3,2 odsto, zahvaljujući skoku potrošnje, izvoza i snažnog sektora turizma.

Španija se, međutim, i dalje suočava sa visokom stopom nezaposlenosti od 18,7 odsto iz prvog tromesečja, što je druga najveća stopa nezaposlenosti u evrozoni posle Grčke.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

22 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: