Evopa sad traži svoj MMF, neće vašingtonski

Evropi je potreban sopstveni Evropski monetarni fond koji bi zamenio vašingtonski MMF u budućim paketima pomoći, kaže predsednik evrogrupe Jerun Dajselblum.

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 27.04.2017.

13:12

Evopa sad traži svoj MMF, neće vašingtonski
(Foto: Thinkstock.com)

"Uspešno osnaživanje monetarne unije je moguće samo ukoliko odgovornost i solidarnost budu usko povezani. Jedan od načina da se to ostvari je da nastavimo rad na pretvaranju Evropskog stabilizacionog mehanizma u Evropski monetarni fond", rekao je Dajselblum u obraćanju Evropskom parlamentu, a prenosi agencija Frans pres.

Evropski stabilizacioni mehanizam (ESM) sa sedištem u Luksemburgu bi trebalo da preuzme odgovornosti MMF-a, a u toku je, kako kaže, izrada izveštaja koji bi skicirao način na koji bi to moglo biti urađeno.

"ESM bi trebalo da ima glavnu reč u izradi, pregovorima i nadzoru budućih spasilačkih programa", rekao je Dajselblum.

MMF je bio integralni deo paketa pomoći u evrozoni od izbijanja krize 2010. godine, navodi agencija AFP.

Kada je reč o grčkom paketu pomoći, pregovori između Atine, MMF-a i evrozone su u ćorsokaku mesecima, a uprkos pritisku Nemačke, MMF je do sada odbijao učešće u 86 milijardi evra vrednom paketu pomoći koji je evrozona dogovorila sa Grčkom sredinom 2015. godine, navodeći kao razlog neodrživost grčkog duga.

To je treći paket Atini od 2010. godine, podseća AFP.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

21 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: