Ova kola ruše rekorde, srušene sve prognoze

Vodeći nemački proizvođač luksuznih automobila, Dajmler, povećao je poslovne prognoze za 2017, nakon snažnih rezultata na početku godine.

Svet

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 27.04.2017.

12:19

Ova kola ruše rekorde, srušene sve prognoze
Foto: Thinkstock

Nemački automobilski div je udvostručio neto dobit u prvom kvartalu na 2,7 milijardi evra u odnosu na uporedno tromesečje prošle godine, pri čemu su prihodi povećani za 11 odsto na 38,8 milijardi evra, što je nadmašilo očekivanja analitičara, prenosi agencija Frans pres.

Analitičari su prognozirali znatno nižu neto dobit od 2,4 milijarde evra.

"Vrlo dobro smo startovali u 2017. i uspeli da nastavimo rekordnu 2016. godinu", rekao je novinarima finansijski direktor Bodo Iber na telekonferenciji.

Operativna, ili dobit iz osnovne delatnosti pre kamata i poreza porasla je za 87 posto u odnosu na početak 2016. godine, na nešto više od 4 milijarde evra, što je cifra koju je Dajmler već obelodanio ranije ovog meseca u preliminarnim rezultatima.

Proizvođač automobila je u posmatranom tromesečju imao i neke neočekivane dobitke koji su pozitivno uticali na njegovu dobit, uključujući dividendu od 183 miliona evra na ime ulaganja u visokotehnološku firmu za mapiranje, Here, kojoj su se pridružili i novi investitori u liku konkurenata BMW-a i Audija.

Ostali jednokratni pozitivni efekti su potekli od povoljnih valutnih kurseva, prodaje nekretnina u Japanu i povraćaja 240 miliona evra nakon što je otkazano jedno ulaganje u kineski BAIC Motor.

Dajmlerovom uspehu je doprineo 14-procentni rast prodaje Mercedes-Benc i Smart automobila, koji su u ukupnim porihodima učestvovali sa više od 50 odsto.

Što se tiče perspektiva, Dajmler očekuje značajno povećanje prihoda i dobiti iz poslovanja za celu 2017. godinu, umesto ranije prognoziranog blagog rasta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: