Novak "smirio" cene: Razmislićemo...

Cene nafte, koje su šest dana beležile pad, konačno su se stabilizovale.

Svet

Izvor: B92

Utorak, 25.04.2017.

17:56

Novak
Foto: Thinkstock

Cene su se stabilizovale posle izjave ruskog ministra energetike Aleksandra Novaka da će njegova zemlja sačekati sa odlukom o tome da li će se pridružiti Organizaciji zemalja izvoznica nafte (OPEK) u daljem rezanju proizvodnje i posle juna meseca.

Cena naftnih fjučersa danas je skliznula naniže za 0,6 posto u NJujorku, produbivši gubitak od 7,4 odsto iz prethodnih šest trgovinskih sesija, javlja agencija "Blumberg".

Novak je rekao danas da Rusija želi da vidi OPEK-ovu tehničku analizu tržišta nafte i zaliha pre nego što odluči da li će produžiti sa rezanjem proizvodnje.

Ruski ministar će se ove nedelje sastati sa šefovima naftnih kompanija u svojoj zemlji pre sastanka sa članicama i nečlanicama OPEK-a 25. maja u Beču.

Američka "laka" nafta WTI za junske isporuke ojačala je danas pet centi (0,1 posto) na 49,28 dolara po barelu na prepodnevnom trgovanju na NJujorškoj robnoj berzi.

Cena fjučersa je dotakla minumum od 48,92 dolara za barel, što je najniži nivo od 29. marta. Ukupan promet u trgovanju bio je oko 12 posto ispod 100-dnevnog proseka.

Severnomorska nafta "brent" za dostavu u junu porasla je za 14 centi na 51,74 dolara za barel na londonskoj ICE evropskoj berzi fjučersa.

Ranije započeti oporavak cena nafte posrnuo je zbog zabrinutosti da će rastuća američka proizvodnja neutralisati napore OPEK-a i njenih saveznika za smanjenje pumpanja kako bi se oborila prezasićenost na globalnom tržištu.

I dok članice naftnog kartela razmišljaju da produže šestomesečni sporazum i posle juna, američki naftaši nastavljaju da povećavaju broj bušotina na naftnim poljima.

Analitičari su međutim u anketi "Blumberga", spovedenoj uoči sutrašnjeg zvaničnog izveštaja američke Uprave za energetske informacije (EIA), procenili da su zalihe sirove nafte u SAD verovatno opale za 1,88 miliona barela prošle nedelje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: