Kao da krize nije ni bilo - bolje nego ikada

Zaduživanje vlada u 19-članoj evrozoni je, posle višegodišnjih strogih budžetskih ograničenja, palo na najniži nivo od početka 2008. godine.

Svet

Izvor: Tanjug

Utorak, 25.04.2017.

14:31

Kao da krize nije ni bilo - bolje nego ikada
Foto: Thinkstock

To su pokazali su objavljeni zvanični podaci evropske službe za statistiku Evrostata.

Deficit evrozone, koji predstavlja razliku između prihoda i rashoda, pao je na 1,4 odsto godišnjeg bruto domaćeg proizvoda (BDP) tog regiona u četvrtom kvartalu 2016. godine sa 1,6 odsto BDP-a iz prethodnog kvartala, kao rezultat manje potrošnje vlada, saopštio je Evrostat.

To je najniži deficit od prvog tromesečja 2008. godine, kada je takođe iznosio 1,4 odsto, prenosi agencija AP, dodajući da je kasnije te godine došlo do kolapsa američke investicione banke Liman braders, što je prouzrokovalo najtežu fazu u globalnoj finansijskoj krizi.

Kriza i duboka recesija u pojedinim članicama evrozone doveli su do toga da deficit evrozone poraste na čak 7,0 odsto BDP-a u trećem kvartalu 2010. godine, što je znatno iznad granice propisane u evrozoni od 3,0 odsto BDP-a.

Međutim, brojne članice evrozone sprovele su seriju mera štednje kako bi povratile finansije na zdrave temelje, i sada su sve, izuzev Grčke, u mogućnosti da se zadužuju na tržištima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: