Gasovod koji je ujedinio EU i Rusiju - daju mlrd €

Kompanija Severni tok 2 AG potpisala je ugovore sa kompanijama Anži, OMV, Rojal Dač Šel, Uniper i Vinteršel o finansiranju projekta gasovoda Severni tok 2

Svet

Izvor: Tanjug

Utorak, 25.04.2017.

09:08

Gasovod koji je ujedinio EU i Rusiju - daju mlrd €
(Foto: Thinkstock.com)

Za njega će obezbediti polovinu sredstava od ukupno 9,5 milijardi evra, saopštio je ruski Gasprom.

Pet evropskih energetskih kompanija će platiti čak 950 miliona evra pojedinačno, dok će preostala sredstva obezbediti Gasprom koji ostaje jedini akcionar u kompaniji Severni tok 2 AG, koja je izvođač gasovoda, prenosi ruska agencija Tas s.

Izgradnja gasovoda će početi 2018. godine, a biće završen do kraja 2019. godine, saopštile su kompanije koje učestvuju u izgradnji.

Gasovod, u dužini od 1.220 km i ukupnog godišnjeg kapaciteta od 55 milijardi kubnih metara gasa, udvostručio bi količinu gasa koja bi se iz Rusije direktno isporučivala u Nemačku preko Baltičkog mora, zaobilazeći Ukrajinu kao tradicionalnu tranzitnu rutu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: