Početak nove ere - čekalo se duže od veka

Britanija 21. aprila celi dan nije koristila ugalj za stvaranje električne energije i to je prvi put od 1882. godine.

Svet

Izvor: Capital.ba

Nedelja, 23.04.2017.

13:33

Početak nove ere - čekalo se duže od veka
Foto: Thinkstock

Prethodni rekord najdužeg energetskog perioda bez uglja u Britaniji do sada je bilo 19 časova i to je postignuto u maju prošle godine i ponovo u četvrtak 20. aprila, saopšteno je iz Nacionalne elektrodistribucije.

Britanska Vlada planira da postepeno ugasi termoelektrane do 2025. godine radi smanjenja štetnih gasova.

Britanija je prvi put dobijala struju bez upotrebe uglja od 1882. godine kada je otvorena prva centrala sa pogonom na ugalj 1882. godine u Holborn Vijaduktu u Londonu.

Zvaničnik Nacionalne elektrodistribucije Kordi O `Hara istakao je da prvi radni dan bez uglja od početka industrijske revolucije ukazuje na promene u energetskom sistemu.

Britanija ima raznolike i fleksibilne izvore električne energije a to se i dalje menja jer Nacionalna elektrodistribucija usvaja sistem operacija koji se priilagođava promenama”, naglasio je O`Hara.

Međutim, on napominje da iako Britanija prelazi na novi sistem, ugalj i dalje ostaje važan izvor energije.

Prema podacima sa internet stranice “gridvoč” skoro polovina energije u Britaniji dolazi od prirodnog gasa, a oko četvrtina od nuklearnih elektrana. Za dobijanje energije u Britaniji se koriste vetar, biomasa, ali se i uvozi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: