Novi plan: Manje nafte i posle juna?

Ministar energetike Saudijske Arabije Khalid al-Falih izjavio je da će zemlje proizvođači nafte možda morati da produže sporazum o smanjenju proizvodnje.

Svet

Izvor: B92

Nedelja, 23.04.2017.

10:09

Novi plan: Manje nafte i posle juna?
Foto: Thinkstock

Sporazum bi trebao da se produži u prvih šest meseci ove godine i na naredni period, kako bi postigli željeno uravnoteženje tržišta.

"Možda ćemo morati da produžimo sporazum kako bismo došli do ciljanog... nivoa zaliha", rekao je on na energetskom forumu u Abu Dabiju, povodom sporazuma između članica i nečlanica Organizacije zemlaja izvoznica nafte (OPEK) o rezanju proizvodnje za oko 1,8 miliona barela dnevno, prenosi agencija Frans pres.

Falih, čija je zemlja najveći svetski izvoznik "crnog zlata", naveo je da postoji neka vrsta "inicijalne saglasnosti" o potrebi produženja sporazuma nakon razgovora u Kuvajtu prošlog meseca.

Dodao je da će proizvođači nastaviti da procenjuju tržišne pokazatelje do sledećeg meseca, kada se očekuje da ministri donesu konačnu odluku na sastanku u sedištu OPEK-a u Beču.

"Usaglašenost proizvodnje sa utvrđenim kvotama u prva tri meseca je bila visoka, ali uprkos tome nismo ostvarili ciljano" smanjenje prezasićenosti ponude, rekao je Falih.

Članice OPEK-a su se dogovore u novembru da smanje proizvodnju za 1,2 miliona barela dnevno tokom šest meseci počev januara ove godine, u nastojanju da podupru cene. Neke nečlanice naftnog kartela, na čelu s Rusijom, pridružile su se u decembru tom dogovoru, obavezavši se na smanjenje pumpanja za 558.000 barela dnevno.

Kuvajtski ministar nafte Išam al-Marzuk ocenio je "važnim" opredeljenje zemalja izvan OPEK-a i pozvao na produženje rezanja proizvodnje.

"Važno je da se slažemo u vezi sa produženjem sporazuma", rekao je on na forumu.

Cene nafte trenutno se kreću oko 50 dolara po barelu nakon što su od 2014. godine pale za gotovo 50 odsto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: