Auto-gigant se buni: Venecuela nam uzela fabriku

Američka kompanija Dženeral Motors objavila je da su venecuelanske vlasti nezakonito preuzele njenu fabriku u Valensiji.

Svet

Izvor: SEEbiz

Petak, 21.04.2017.

12:31

Auto-gigant se buni: Venecuela nam uzela fabriku
(Foto: Getty images)

Kompanija je najavila da će pokrenuti sve potrebne pravne mere kako bi odbranila svoja prava.

Venecuelanska Vlada preuzela je fabriku GM nakon produbljivanja ekonomske krize u toj zemlji koju vode levičari i koji su svojim ranijim potezima već razbesnili mnoge američke firme.

"U sredu su vlasti neočekivano preuzele postrojenje GMV, sprečavajući redovne aktivnosti. Osim toga, i druga imovina kompanije, poput vozila, ilegalno je uzeta iz naših objekata“, navodi se u saopštenju GM.

Kompanija je upozorila da bi zaplena predstavljala nepopravljivu štetu, za njenih 2.678 radnika, 79 trgovaca, ali i njene dobavljače.

Ministarstvo informisanja Venecuele nije odgovorilo na upite o dodatnim informacijama o tom potezu.

Venecuelanska automobilska industrija potonula je pogođena nedostatkom sirovina, zbog čega su mnoge tvornice prestale s proizvodnjom. Početkom 2015. Ford je otpisao investiciju od 800 miliona dolara, a kriza u zemlji pogodila je i mnoge druge američke firme, uključujući i proizvođače hrane i farmaceutsku industriju. Sve ih veći broj otpisuje svoje operacije u Venecueli.

Venecuelanska vlada već je i ranije preuzimala pogone, pa je tako 2014. objavila „privremeno“ preuzimanje dve fabrike koje su pripadale američkom proizvođaču sredstava za čišćenja Clorox koji je kasnije napustio poslovanje u toj zemlji.

Kriza i protesti u toj zemlji su sve žešći. Opozicija u Venecueli organizuje proteste, optužujući predsednika Nikolasa Madura za rušenje demokratije i guranje privrede u haos.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

23 h

Podeli: