Tramp najavljuje veliki bum, ali mu ne veruju...

Američka privreda u poslednjem tromesečju 2016. godine imala je nešto veći rast nego što se ranije procenjivalo, podstaknuta većim izdvajanjima potrošača.

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 30.03.2017.

16:55

Tramp najavljuje veliki bum, ali mu ne veruju...
Foto: Thinkstock

Ministarstvo trgovine SAD saopštilo je da je bruto društveni proizvod u periodu oktobar-decembar povećan za 2,1 odsto, dok je ranije procenjivano 1,9 odsto.

Veći rast je usledio s većim izdvajanjima potrošača koja su nadoknadila smanjenje u trgovini.

Promena procene rasta američkog BDP-a u četvrtom kvartalu nije uticala na privredni rast na nivou cele godine koji je bio 1,6 odsto, što je najlošije u poslednjih pet godina.

Američki predsednik Donald Tramp je rekao da će povećati rast BDP-a na četiri odsto, mada ekonomisti većinom sumnjaju da je to izvodivo.

Analitičari procenjuju da će rast u aktuelnom tromesečju bi na dva odsto.

Tramp je rekao da će smanjenjem poreza, deregulacijama i većom potrošnjom za vojsku i infrastrukturom podstaći rast na četiri odsto, ali je prošlonedeljni neuspeh administracije i Republikanske partije da kroz Kongres proguraju izmenu sistema zdravstvenog osiguranja doveo u pitanje izglede i za druge Trampove prioritete.

Ministar finansija Stiven Mnučin rekao je prošle nedelje da je cilj da se zakon o poreskoj reformi usvoji do jeseni. On je rekao da je cilj da privredni rast bude na tri odsto, mada nezavisne prognoze barataju sa najvše 2,5 odsto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: