Grčka na pragu dogovora - opet niže penzije?

Grčka je vrlo blizu postizanja dugo odlaganog sporazuma sa poveriocima nakon višemesečnih teških pregovora, izjavio je predsednik grčkog parlamenta Nikos Vucis.

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 30.03.2017.

10:28

Grčka na pragu dogovora - opet niže penzije?
Foto: Thinkstock

"Blizu smo postizanja dogovora u narednim danima”, rekao je Vucis na sastanku Evropske levice, dodajući da sve naznake ukazuju na to da je sporazum na samom pragu, prenela je atinska novinska agencija.

Pregovori između Atine i njenih kreditora iz evrozone i Međunarodnog monetarnog fonda otezali su se mesecima zbog neslaganja u pogledu ublažavanja grčkog duga i budžetskih ciljeva zemlje pogođne oštrim merama štednje.

Među merama čije su sprovođenje od Atine tražili kreditori, navodno su i novo smanjenje penzija i pooštravanje propisa o ograničavanju sindikalnih štrajkova. Poverioci se takođe zalažu za "cepanje" državnog Javnog preduzeća za elektroprivredu, koje je najveći grčki provajder električne energije.

Zastoj u pregovorima je ukočio isplatu poslednje tranše pomoći iz grčkog spasilačkog paketa teškog 86 milijardi evra, dogovorenog 2015. godine, koja je zemlji potrebna za isplatu duga koji dospeva u julu ove godine.

Poslednji put, Grčka se u takvom ćorsokaku u pregovorima s poveriocima našla nakon izbora za predsednika valde levičara Aleksisa Ciprasa, početkom 2015. godine, kada je Atini gotovo pretilo isključivanje iz evrozone.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: