Cene nafte nastavljaju rast nakon blokade

Neočekivane blokade u proizvodnji nafte u Libiji pomažu trgovcima da se "reše" rekordnih zaliha u SAD

Svet

Izvor: B92

Sreda, 29.03.2017.

12:43

Cene nafte nastavljaju rast nakon blokade
Foto: Thinkstock

Ove zalihe su podrile napore Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) da smanji proizvodnju, izveštava njujorška agencija "Blumberg".

Libijska proizvodnja će, kako je najavljeno, pasti na 560.000 barela nafte dnevno, nakon što je cevovod koji doprema naftu sa polja Šarara, najvećeg u Libiji, prestao da radi.

Iako su sukobi rivalskih naoružanih grupa u Libiji ranije dovodili do poremećaja na tržištu, vest o najnovijem smanjenju proizvodnje nafte u toj zemlji podigla je cenu naftnih fjučersa u NJujorku za 0,7 posto, nakon što je prethodni dan porasla za 1,3 odsto.

Američka "laka" nafta WTI za isporuku u maju trgovana je za 48,72 dolara po barelu na robnoj berzi u NJujorku, što je skok od 35 centi u odnosu na juče, dok je severnomorska sirova nafta "brent" za dostavu u maju poskupela za 29 centi na 51,62 dolara za barel na ICE evropskoj berzi fjučersa u Londonu. Cena "brenta" je juče porasla za 58 centi na 51,33 dolara.

Pad proizvodnje u Libiji, koja je proizvodila 700.000 barela dnevno pre blokade naftovoda, makar će privremeno ublažiti zabrinutost povodom rastućih zaliha u SAD koje ugrožavaju efekte OPEK-ovog ograničavanja proizvodnje, ocenjuje njujorška agencija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: