Naftna polja ponovo blokirana, nema proizvodnje

Naoružane frakcije blokirale su proizvodnju nafte na poljima Šarara i Vafa u zapadnoj Libiji.

Svet

Izvor: B92

Utorak, 28.03.2017.

17:50

Naftna polja ponovo blokirana, nema proizvodnje
Foto: Thinkstock

Zbog toga je pumpanje "crnog zlata" u toj zemlji smanjeno za 252.000 barela dnevno, javlja agencija Rojters, pozivajući se na jedan izvor iz Nacionalne naftne korporacije (NOC).

Obustava proizvodnje na polju Šarara, koje izbacuje oko 220.000 barela dnevno, počela je u ponedeljak, dok je polje Vafa blokirano dan ranije, rekao je neimenovani izvor.

Proizvodnja na polju Šarara je obnovljena u decembru prošle godine, nakon blokade započete u novembru 2014, kada su lokalni demonstranti blokirali cevovod koji ga povezuje s naftnim terminalom Zavija.

Očekuje se da će austrijska naftna kompanija OMV, jedan od stranih partnera na tom polju, utovariti 600.000 barela šararske nafte iz terminala Zavija na tanker "Morska loza" krajem ove nedelje.

Tanker, koji stiže u luku sutra ujutro rano, još uvek može da obavi utovar iz rezervoara za skladištenje nafte, rekli su Rojtersu izvori u libijskoj luci upoznati sa dešavanjem.

Iz OMV-a nisu odmah odgovorili na zahtev da daju svoj komentar.

Šarara naftnim poljem upravlja zajedničko preduzeće koje su osnovali NOC i konzorcijum koji čine Repsol, Total, Statoil i OMV, dodaje britanska agencija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

20 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: