Rusi sprovode osvetu nakon sankcija: Do viđenja

Najveća banka u Rusiji, Sberbank, saopštila je da prodaje svoju filijalu u Ukrajini zbog sankcija ukrajinskih vlasti.

Svet

Izvor: Beta

Utorak, 28.03.2017.

16:51

Rusi sprovode osvetu nakon sankcija: Do viđenja
Foto: Thinkstock

Bankarski gigant pod kontrolom ruske države naveo je da je potpisao ugovor o prodaji s konzorcijumom investitora u kojem se nalazi letonska Norvik banka i još jedno belorusko privatno udruženje.

Norvik je saopštio da je belorusko udruženje u vlasništvu Saida Gucerijeva, biznismena s britanskim pasošem čiji je otac ruski magnat Mihail Gucerijev.

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko potpisao je pre desetak dana ukaz o uvođenju sankcija bankama u ruskom vlasništvu.

U saopštenju ukrajinskog predsednika se navodi da ukaz treba da spreči podružnice tri ruske finansijske institucije u Ukrajini da iznose novac u inostranstvo.

Ukazom su obuhvaćene dve najveće ruske banke Sberbank i VTB, kao i razvojna banka Vnešekonombank, sve tri u vlasništvu države.

Sankcije ruskim bankama su uvedene i pošto su ukrajinski nacionalisti vandalizovali prostorije ruskih banaka u Kijevu.

Sberbank je najveća banka u Rusiji i vodeća globalna finansijska institucija koja poseduje gotovo trećinu celokupne aktive ruskog bankarskog sektora i ključni je davalac kredita nacionalnoj ekonomiji.

Osnivač i najveći akcionar banke je Centralna banka Rusije u čijem vlasništvu je 50 odsto kapitala banke plus jedna akcija sa pravom glasa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

6 d

Podeli: