Pobeda zaposlenih - 12 EUR po satu

Nemački sindikat Verdi postigao je trogodišnji kolektivni ugovor o platama za gotovo 2.000 zaposlenih na aerodromima u Berlinu.

Svet

Izvor: Tanjug

Utorak, 28.03.2017.

12:03

Pobeda zaposlenih - 12 EUR po satu
Foto: Tanjug/AP

Na ovaj način je otklonjena pretnja od mogućih daljih štrajkova i otkazivanja letova.

Ugovorom se predviđa prosečno 14-procentno povećanje plata u naredne tri godine kroz četiri faze, povećanje satnice i poboljšanje ugovorenih uslova rada, navodi se u saopštenju Verdija, a prenosi agencija Rojters.

Članovi sindikata, međutim, tek treba da odobre ugovor.

"Morali smo da pristanemo na sveobuhvatne i bolne kompromise kako bismo postigli rezultate, ali i poslodavci su se aktivirali na kraju", izjavio je jedan od pregovarača sindikata Enriko Ruemker.

Trodnevni štrajk zemaljskog osoblja zbog spora sa rukovodstvom oko plata prouzrokovao je početkom ovog meseca otkazivanje više od 1.800 letova.

U sklopu složenog niza zahteva, Verdi je zahtevao povećanje zarade zemaljskog osoblja na 12 evra po satu sa 11 evra koliko je predviđeno jednogodišnjim kolektivnim ugovorom.

Rukovodstvo je najpre ponudilo za oko deset evrocenti više po satu na period od četiri godine, da bi zatim poboljšalo ponudu na osmoprocentno povećanje na period od tri godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: