Veliki poraz Tošibe, a trebalo je da bude spas

U Tošibinoj gubitaškoj nuklearki u SAD mogao bi već ove nedelje da bude proglašen stečaj, objavio je tokijski poslovni dnevnik Nikei.

Svet

Izvor: B92

Ponedeljak, 27.03.2017.

09:43

Veliki poraz Tošibe, a trebalo je da bude spas
Foto: Thinkstock

Nuklearka Vestinghaus Elektrik će verovatno sutra, u skladu sa zakonskim propisima, podneti zahtev za zaštitu od bankrota, i razmatra pomoć kompanije "Koreja Elektrik Pauer" za svoj dalji proces restrukturiranja, piše Nikei ne navodeći izvore, prenosi agencija Frans pres.

Dve kompanije već imaju sporazum o tehnološkom partnerstvu.

Tošibine akcije završile su današnje volatilno trgovanje na nivou od 218,4 jena, što je pad od 2,06 odsto.

Kompanija je izgubila više od pola svoje tržišne vrednosti od kraja decembra, kada je upozorila na mogući poslovni gubitak Vestinghausa od 390 milijardi jena (3,5 milijardi dolara), i saopštila da vrši istragu povodom tvrdnji o računovodstvenoj prevari višeg menadžmenta u toj svojoj jedinici.

Portparol Tošibe u sedištu kompanije u Tokiju odbio je komentar povodom pisanja lista Nikei.

Tošiba je ranije objavila da će pokušati da proda nuklearku Vestinghaus, koju je svojevremeno proglasila budućnošću svog atomskog poslovanja, nakon što je nuklearna katastrofa u Fukušimi 2011. zaustavila nove narudžbine u Japanu.

Japanski finansijski regulatori su kompaniji dali rok do 11. aprila da objavi poslovne rezultate za tromesečje oktobar-decembar 2016, koje je prvobitno trebalo da dostavi do sredine februara.

Tošiba je dva puta odložila njihovo objavljivanje, navodeći da joj treba više vremena kako bi istražila tvrdnje o zloupotrebi položaja višeg menadžmenta u Vestinghausu i utvrdila posledice toga na finansijski rezultat, podseća francuska agencija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: