Nova pravila: Pazite ako idete na rad u Slovačku

Slovački parlament je usvojio izmene Zakona o strancima kojima ubrzava postupak izdavanja radnih dozvola.

Svet

Izvor: Beta

Subota, 25.03.2017.

15:56

Nova pravila: Pazite ako idete na rad u Slovačku
Foto: Thinkstock

Izmene koje su usledile posle skandala sa prevarnim radnicima iz Srbije koje su u fabrike u Slovačkoj dovodile sumnjive agencije omogućava sezonskim radnicima da ne traže privremeni boravak i daje pravo radnicima ako izgube posao da ga sledeća dva meseca traže.

Izmene zakona koje je usvojio parlament većinom od 94 poslanika pripremilo je slovačko Ministarstvo unutrašnjih poslova na zahtev i u saradnji sa Ministarstvom rada i socijalnih pitanje upravo zbog problema na koje su nailazili gastarbajteri iz zemalja van Evropske unije, pre svega iz Srbije, u slovačkim fabrikama.

Poslovi montaže i remonta na osnovu kojih su sumnjive agencije dovodile radnike sa Balkana moraće ubuduće da budu utemeljene isključivo na ugovorima između preduzeća.

Sezonski radnici neće morati da traže dozvolu prelaznog boravka i moći će da rade zahvaljujući radnoj dozvoli tokom 90 dana a nju će slovački biro rada izdavati brže jer je Nacionalnom birou rada odredjen ubuduće rok od 15 dana da dozvolu odobri ili ne.

Tek u slučaju da sezonski posao žele da produže na 180 dana radnici iz trećih zemalja moraće da traže prelazni boravak.

Izmene zakona takođe olakšavaju dolazak i smanjuju administrativne zahteve za radnike i članove njihovih porodica koji se iz treće zemlje premeštaju u Slovačku u okviru jednog preduzeća.

Gastarbajteri kojima je boravak u Slovačkoj isticao čim bi izgubili posao ubuduće će imati rok od 60 dana da nađu novo zaposlenje.

Deo ovih izmena koje su plod razgovora slovačkog ministra rada i socijalnih pitanja Jana Rihtera sa srpskim resornim kolegom Aleksandrom Vulinom 13. marta u Bratislavi, trebalo bi da suzbije mahinacije sumnjivih posredničkih agencija koje su mnoge srpske radnike prevarile i dovele ih bez nužnih dokumenata ili sa faslifikovanim u nedostojne uslove rada i smeštaja.

Prema Rihterovim podacima trenutno u Slovačkoj radi 5.294 državljana Srbije kao iznajmljena radna snaga preko posredničkih agencija a još 575 ima dozvolu za rad od nadležnog slovačkog biroa rada.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: