Nemci zovu u pomoć: Ne smemo dozvoliti SAD...

Nemačke vlasti su pozvale Evropsku komisiju da insistiranjem na globalnim trgovinskim propisima podrži evropske proizvođače čelika u sporu sa SAD konkurentima.

Svet

Izvor: B92

Petak, 24.03.2017.

13:45

Nemci zovu u pomoć: Ne smemo dozvoliti SAD...
Foto: Thinkstock

Američko Ministarstvo trgovine nedavno je pokrenulo "dampinški" postupak protiv stranih čeličana, među kojima su i dva nemačka proizvođača, optužujući ih za prodaju čelika po neopravdano niskim cenama, što, kako je saopšteno, šteti američkim proizvođačima, prenosi agencija Frans pres.

"Nemački proizvođači nemaju čega da se plaše kada je reč o fer konkurenciji", napisao je nemački ministar inostranih poslova Zigmar Gabrijel u pismu evropskoj komesarki za trgovinu Sesiliji Malmstrem, pozivajući istovremeno Brisel da od SAD zatraži poštovanje propisa Svetske trgovinske organizacije (STO) u ovom slučaju.

"Američki konkurenti se možda nadaju da će nova administracija u SAD biti voljna da im dozvoli neopravdanu dampinšku konkurenciju, čak i po cenu kršenja propisa. Mi Evropljani to ne smemo dozvoliti", napisao je Gabrijel.

Ukoliko se utvrdi da proizvođači čelika iz EU prodaju proizvode po neopravdano niskim cenama i primoraju se da plate visoke carine u SAD, oni bi se mogli suočiti sa "velikim poteškoćama u međunarodnoj konkurenciji", dodaje on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: