AIIB primila 13 članova: A želi ceo svet

Azijska banka za infrastrukturne investicije (AIIB), čije je osnivanje pokrenula Kina, primila je u svoj sastav 13 novih članica, među kojima i Kanadu.

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 23.03.2017.

19:56

AIIB primila 13 članova: A želi ceo svet
Foto: Thinkstock

U članstvo je primljeno osam zemalja koje nisu u Aziji: Kanada, Belgija, Etiopija, Mađarska, Irska, Peru, Republika Sudan i Venecuela, i pet zemalja iz regiona: Hong Kong, Avganistan, Jermenija, Fidži i Istočni Timor, prenosi agencija Rojters.

"Interesovanje širom sveta za pridruživanje AIIB banci je dokaz brzog napretka koji smo ostvarili prilikom osnivanja banke kao jedne međunarodne institucije. Veoma sam posnosan što AIIB banka sada ima članice sa gotovo svakog kontinenta i očekujemo dalje prijave za članstvo", navodi se u saopštenju predsednika banke đin Lićuena.

Akcionarski kapital banke iznosi 100 milijardi dolara, a u junu prošle godine odobrila je prva četiri zajma, čija ukupna vrednost premašuje pola milijarde dolara. Krediti su otišli na finansiranje projekata u Pakistanu, Indoneziji, Tadžikistanu i Bangladešu.

Japan i SAD su od početka izrazili zabrinutost zbog planova Pekinga da osnuje AIIB, ocenjujući da bi ta institucija mogla da postane ozbiljan konkurent Svetskoj banci i Azijskoj razvojnoj banci, koje podržavaju Vašington i Tokio.

Još od 2013. godine, kada je Kina obelodanila nameru o osnivanju banke, SAD su počele da ubeđuju svoje saveznike da bojkotuju novu instituciju. Amerikanci tvrde da će nova banka po svoj prilici imati blaže standarde za odobravanje kredita u odnosu na Svetsku banku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

9 h

Podeli: