Za Trampovu megaflotu nema dovoljno radnika

Velika ulaganja u modernizaciju i povećanje flote američke mornarice koje je najavio predsednik Donald Tramp u osnovi zvuče odlično za brodogradilišta.

Svet

Izvor: Poslovni dnevnik

Sreda, 22.03.2017.

17:53

Za Trampovu megaflotu nema dovoljno radnika
Foto: Thinkstock

Međutim, realizaciju tog plana zakočiće - nedostatak radnika.

Tramp je nedavno najavio da će SAD u povećanje flote sa sadašnjih 275 na 350 ratnih brodova u sledećih 30 godina uložiti 700 milijardi dolara. Time bi američka mornarica, smatra Tramp, dobila dodatne mogućnosti globalne projekcije moći suočavajući se sa rivalima poput Kine i Rusije. Kako piše Rojters, do tih prvih naznaka rasta flote mogle bi da prođu godine.

Dva velika problema

Naime, izvori Rojtersa bliski mornarici, ministarstvu odbrane i brodogradilištima ističu kako se Trampov plan suočava s dva velika problema. Prvi je što na tržištu rada nema dovoljno kvalifikovanig radnika za tako grandiozan poduhvat, od zavarivača do električara. U brodogradilištima ističu kako već sada muku muče sa zapošljavanjem. Tražnja za iskusnim zavarivačima tako je snažna da im je plata i do 300.000 dolara godišnje, odnosno 25.000 dolara mesečno, kaže Dani Hendrik, predstavnik sindikata koji okuplja metalske radnike u 42 američke države.

Nedostatak radnika problem je koji muči i dva vodeća američka vojna brodogradilišta. U najvećem, Hantington Ingals, planiraju ove godine da zaposle dodatnih 3000 radnika u brodogradilištu u Norfolku i još 1000 u brodogradilištu u Misisipiju samo kako bi dovršili postojeće porudžbine, poručila je portparolka Beci Brenton. U Dženeral dajnamiks ističu kako ove godine planiraju da zaposle 2000 ljudi. Dokumenti te kompanije u koje je Rojters imao uvid pokazuju kako trenutni nivo narudžbina zahteva povećanje ukupne radne snage sa sadašnjih, nešto manje od 15.000 radnika na preko 20.000 do 2030. godine. Kako bi došao do tolikog broja radnika, Dženeral dajnamiks sarađuje sa sedam srednjih škola u Konektikatu i Rod Ajlendu kako bi dobio nove generacije zavarivača.

Prva prepreka - Kongres

Međutim, kako kaže Mora Dan, potpredsednik kompanije za ljudske resurse, treba da prođe oko pet godina da bi neko postao stručan u brodogradnji. Ipak, gradnja nuklearnih podmornica traži još sedam godina edukacije u zavarivačkoj struci, pojašnjava Vil Lenon, potpredsednik brodogradilišta koje gradi nuklearne podmornice klase Kolumbija. Gradnja "Trampove flote" zahtevala bi zapošljavanje dodatnih 50.000 radnika.

Američka brodogradilišta lani su zapošljavala su oko 100.000 radnika dok je na vrhuncu Hladnog rata početkom osamdesetih godina radilo 176.000 radnika. Drugi veliki problem je što dobavljači brodograđevne industrije, nakon decenije niske potražnje, trebaju nekoliko godina da povećaju proizvodnju. Procenjuje se da bi dobavljačima trebalo najmanje pet godina da udvostruče proizvodnju, nezvanično tvrdi jedan kongresmen. No, prva prepreka sa kojom će se suočiti Tramp jeste da uveri Kongres da odobri toliko povećanje ulaganja. Naime, osnaživanje bi koštalo 23 milijarde za godinu, 60 odsto više nego što je mornarica dobila za nove brodove u poslednjih 30 godina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: