Nemci razočarani: Dođu i hoće da rade za male pare

Integraciju izbeglica u tržište rada u Nemačkoj otežava trend po kojem se izbeglice odlučuju za jednostavne, slabije plaćene poslove nego za stručno obrazovanje

Svet

Izvor: Tanjug

Sreda, 22.03.2017.

08:11

Nemci razočarani: Dođu i hoće da rade za male pare
Foto: Getty images

To je pokazala studija nemačkog Instituta za ekonomska istraživanja (IW) iz Kelna.

"Izbeglice se svesno odlučuju za jednostavne poslove koji su slabije plaćeni umesto stručne kvalifikacije koja otvara perspektivu bolje plaćenih radnih mesta", rekla je Regina Flake iz IW, prenosi Hina.

U studiji, urađenoj za potrebe nemačkog Ministarstva ekonomije, proizlazi kako izbeglice često nisu svesne prednosti obrazovanja u odnosu na jednostavnije poslove koji u početku donose više novca nego obrazovanje.

"Mi ne smemo dopustiti da se ovaj trend ustali, nego moramo učiniti sve da se izbeglice privole na nemački dualni obrazovni sistem koji se sastoji većim delom od stručne nastave u samim pogonima i manjim od teorijske nastave u školama", rekla je Regina Flake i dodala kako je spremnost nemačkih poslodavaca da zapošljavaju izbeglice velika.

Još jedan od problema je nedostatak svedočanstava o dosadašnjoj stručnoj spremi izbeglica, kao i nepoznavanje nemačkog jezika.

Čak 85 odsto upitanih poslodavaca, koji su dali šansu izbeglicama za obrazovanje, ukazuje na problem nepoznavanja nemačkog jezika.

"Nade da će izbeglice ublažiti nedostatak stručnih radnika su splasnule", rekao je direktor IW-a Mihael Huter.

Prema njegovim rečima, izbeglici treba četiri do pet godina za integraciju, ali i za spremnost za stručni segment na nemačkom tržištu rada.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: