G20 podlegao SAD, SB zove na prisebnost

Novoimenovana glavna izvršna direktorka Svetske banke Kristalina Gergieva upozorila je u prvoj zvaničnoj poseti Kini na opasnosti od protekcionističkih politika

Svet

Izvor: B92

Utorak, 21.03.2017.

13:55

G20 podlegao SAD, SB zove na prisebnost
Foto: Thinkstock

Ona je navela da će kidanje niti višedecenijskih integracija i međuzavisnosti naneti štetu svakoj zemlji u svetu.

Georgieva, koja je na funkciju u Svetskoj banci došla početkom ove godine, takođe je pohvalila Kinu zbog predanosti ekonomskim reformama i otvaranju tržišta, prenosi agencija Roajters.

"Otvorena tržišta, trgovina, podela rada izuzetno su koristili siromašnim zemljama", rekla je ona u intervjuu za Rojters, dodajući da su, međutim, blagodeti osetile i bogatije zemlje od rasta srednje klase širom sveta, što utiče na veći izvoz iz razvijenih ekonomija.

Britanska agencija podseća da su tokom ovog vikenda ministri finansija i centralni bankari 20 najbogatijih zemalja, na sastanku G20 u Nemačkoj, odustali u svom saopštenju od ranijeg zalaganja za očuvanje slobodne i otvorene glogalne trgovine, podležući pred rastućom protekcionističkom politikom američke administracije.

Bivša potpredsednica Evropske komisije, Georgieva, apelovala je na "inteligentan, miran razgovor" o širem deljenju benefita globalizacije.

Umesto podizanja trgovinskih barijera, zemlje treba da podstiču konkurenciju koja doprinosi razvoju inovacija i povećava produktivnost, rekla je ona.

Takođe je pozvala kineske vlasti da nastave otvaranje domaćeg tržišta konkurenciji, i daljim sprovođenjem reformi kako bi stvorili "dinamičniju privredu".

"U 2016. godini, 35 odsto svetskog rasta došlo je iz Kine", rekla je Georgieva, napominjući da "iako će se taj doprinos pomalo postepeno smanjivati, on će i dalje biti vrlo značajan".

Kina je saopštila da je ciljani ekonomski rast zemlje za ovu godinu oko 6,5 odsto, nakon što je u prošloj godini zabeležila rast od 6,7 procenata.

Svetska banka, preko Međunarodne banke za obnovu i razvoj, obezbeđuje godišnje oko dve milijarde dolara pozajmica Kini, i uključena je u širok spektar projekata u toj zemlji - od kontrole zagađenja do urbanog i ruralnog razvoja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: