Oporavak, SAD beleži kontinuiran rast

Proizvodnja američkih prerađivača zabeležila je u februaru rast šesti mesec zaredom, potvrđujući kontinuirani oporavak industrije.

Svet

Izvor: Tanjug

Petak, 17.03.2017.

17:14

Oporavak, SAD beleži kontinuiran rast
Foto: Thinkstock

Rast fabričke proizvodnje od 0,5 odsto, koja čini 75 procenata ukupne industrijske proizvodnje, odgovara povećanju ostvarenom prethodnog meseca i označava najbolju seriju rezultata u tri godine, pokazuju podaci Federalnih rezervi objavljeni danas, prenosi agencija "Blumberg".

Ukupna industrijska proizvodnja, koja uključuje i rudnike i komunalna preduzeća, ostala je na istom nivou kao u januaru, pošto je toplo vreme smanjilo tražnju za grejanjem.

Iskorišćenost industrijskih kapaciteta je neznatno oslabila na 75,4 procenta sa januarskih 75,5 posto, prema pokazateljima Feda. S druge strane, kapaciteti fabrika su povećani na 75,6 odsto, što je najvišu nivo od oktobra 2015. godine.

Proizvodnja u komunalnom sektoru je pala za 5,7 odsto u februaru, nakon januarskog pada od 5,8 odsto. Prošli mesec je bio drugi najtopliji februar, prema američkoj državnoj upravi za okeane i atmosferu.

Rudarska proizvodnja, koja obuhvata i bušenje nafte, skočila je za 2,7 procenata. Fedovi podaci su pokazali da je bušenje nafte povećano 31 posto u proteklih godinu dana. Broj bušotina se popeo na 768 u nedelji zaključno sa 10. martom, na najviši nivo od kraja 2015, prema izveštaju kompanije "Bejker Hjuz"

U prerađivačkom sektoru su u februaru predvodili proizvodnja metala, mašina i plastike, papira i proizvodnja gume.

Proizvodnja poslovne opreme je porasla za 0,7 odsto nakon pada od 0,1 posto u januaru, dok je proizvodnja građevinskih materijala i opreme skočila za još 1,3 procenta posle porasta od 1,4 posto mesec dana ranije.

Istovremeno, američka prodizvodnja robe široke potrošnje je u februaru zabeležila minus od 0,4 odsto.

Posle januarskog pada od 0,8 procenata, proizvodnja motornih vozila i delova za njih oporavila se u februaru za 0,8 odsto, preneo je "Blumberg".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

20 h

Podeli: