Zažmurili na prevaru, sada duguju 2 mlrd. EUR

Britanija duguje budžetu Evropske unije dve milijarde evra, nakon što je "zatvorila oči" pred velikom prevarom kineskih uvoznika.

Svet

Izvor: B92

Sreda, 08.03.2017.

19:53

Zažmurili na prevaru, sada duguju 2 mlrd. EUR
Foto: Thinkstock

"Preporučujemo Evropskoj komisiji da povrati novac od Ujedinjenog Kraljevdstva", navodi se u saopštenju Kancelarije Evropske komisije za borbu protiv prevara i nepravilnosti (OLAF), prenosiagenciji Frans pres.

OLAF je optužio Britaniju da je ignorisala korišćenje velikog broja lažnih faktura i carinskih potraživanja od strane kineskih uvoznika, što je koštalo EU 1,99 milijardi evra u izgubljenim carinama.

Istraga OLAF-a je pokazala da su, u periodu od 2013. do 2016. godine, prevaranti izbegli carinske dažbine korišćenjem lažnih faktura i netačnim izjavama o carinskoj vrednosti prilikom uvoza u Ujedinjeno Kraljevstvo.

Takva šema je, kako se dodaje u saopštenju OLAF-a, koštala i druge članice EU, kao što su Francuska, Nemačka, Španija i Italija, koje su izgubile 3,2 milijarde evra prihoda.

Ovakve tvrdnje, kako ocenjuje AFP, dolaze u osetljivim vremenima za odnose EU i Britanije, pošto bi London uskoro trebalo da pokrene pregovore o izlasku iz EU.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: