Razbili podzemne poslove: Dosta je odliva

Kina je saopštila da je razbila podzemne bankarske poslove koji se terete za ilegalne devizne transfere u vrednosti 7,3 milijarde dolara.

Svet

Izvor: Tanjug

Utorak, 28.02.2017.

11:10

Razbili podzemne poslove: Dosta je odliva
Foto: Getty images

Oni su ovako demonstrali svoju odlučnosti u borbi za zaustavljanje masivnog odliva kapitala, izveštava agencija Frans pres.

Državna uprava za devizno poslovanje (SAFE) navela je u sinoć objavljenom saopštenju da je sprovela istragu u šest kompanija osumnjičenih za ilegalne devizne transfere u južnom gradu Šenženu.

Otkriveno je da je jedan broj firmi koristio lažnu dokumentaciju sa falsifikovanim podacima o trgovini i druge metode za iznošenje novca iz zemlje, naveo je devizni regulator.

One su se služile sistemom "sitnih koraka" - iznele su velike sume novca u malim porcijama, kako bi izbegle da budu otkrivene.

SAFE je obećala da će ove godine "pojačati nadzor deviznog tržišta i ozbiljno krenuti u obračun s deviznim prekršajima kako bi zaštitila kineski devizni platni bilans".

"Istovremeno ćemo povećati transparentnost politike i unaprediti otvaranje finansijskog tržišta prema spoljnom svetu (investicijama)", navodi se u saopštenju.

Veliki prošlogodišnji talas inostranih ulaganja kineskih kompanija, željnih da u inostranstvu ostvare bolju zaradu, naveo je vladu na akciju protiv "iracionalne" potrošnje, zbog čega je uvela niz ograničenja na novčane transfere s inostranstvom, zbog sve izraženijeg problema "bega kapitala", usporavanja domaćeg privrednog rasta i slabljenja juana.

Ogromne kineske devizne rezerve su u 2016. godini pale ispod 3.000 milijardi dolara prvi put u šest godina, podseća francuska agencija..

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: