Tražnja za SAD avionima povukla i druge narudžbe

Nove narudžbine za robom proizvedenom u SAD porasle su u januaru nakon dva uzastopna meseca pada.

Svet

Izvor: B92

Ponedeljak, 27.02.2017.

16:13

Tražnja za SAD avionima povukla i druge narudžbe
Foto: Thinkstock

Rast je potpomognut velikim mesečnim skokom narudžbi civilnih i vojnih aviona, saopštilo je američko Ministarstvo trgovine.

Narudžbe trajnih dobara proizvedenih u SAD povećane su u januaru za 1,8 posto, na 230,4 milijarde dolara, što se poklapa sa očekivanjima analitičara.

Međutim, kada se isključi kategorija transportnih sredstava, januarske narudžbine beleže ustvari pad od 0,2 odsto, što je najslabiji rezultat od juna prošle godine, prenosi agencija AP.

Tražnja za robom izvan odbrambenog sektora, izuzimajući avione, koja se smatra indikatorom budućih korporativnih investicija, zabeležila je neočekivani pad od 0,4 procenta.

Pod trajnim dobrima se podrazumevaju proizvodi koji treba da traju najmanje tri godine, kao što su aparati za domaćinstvo i automobili.

Narudžbine američkih civilnih i vojnih aviona i delova porasle su u januaru za 69,9 posto, odnosno za 59,9 procenata, respektivno. Tražnja za mašinama je povećana za skromnih 0,5 odsto, a za računarima za 3,9 posto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

18 h

Podeli: