Domaćinstva se sve više zadužuju

Domaćinstva u evrozoni su u januaru povećala zaduživanje, dok je apetit preduzeća za kreditima ostao stabilan.

Svet

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 27.02.2017.

15:59

Domaćinstva se sve više zadužuju
Foto: Thinkstock

Kreditiranje privatnog sektora u evrozoni je u januaru poraslo na godišnjem nivou za 2,2 odsto, posle slične stope rasta iz decembra, pokazuju objavljeni podaci Evropske centralne banke, prenosi agencija Frans pres.

Međutim, kada se izvesne finansijske transakcije isključe iz ovih podataka, to povećanje je iznosilo 2,4 odsto.

Istovremeno, zaduživanje domaćinstava je, prema prilagođenim podacima, poraslo u januaru za 2,2 odsto, što je za 0,2 procentna poena više nego u decembru, dok se rast kreditiranja preduzeća zadržao na stabilnih 2,3 odsto.

"Takvi podaci predstavljaju mnoštvo dobrih vesti za ECB, i dokaz su toga da monetarna politika te institucije pruža podršku rastu evrozone", izjavio je ekonomista istraživačke kompanije "Markit", Hauard Arčer.

ECB je spustila kamatne stope na rekordno nizak nivo, ponudila je bankama jeftine kredite za pozajmljivanje preduzećima i domaćinstvima, a takođe je pokrenula mesečni program otkupa korporativnih i državnih obveznica u vrednosti od više desetina milijardi evra.

Cilj takvih poteza je da se stimuliše ekonomski rast u evrozoni, i da se inflacija pogura ka cilju ECB od nešto ispod 2,0 odsto.

Inflacija u evrozoni je u januaru porasla na 1,8 odsto, posle rasta od 0,5 procentnih poena na 1,1 odsto u decembru.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: