Budi se rival TPP-a, Istok hoće svoj pakt

Pregovarači iz 16 azijskih zemalja sastaju se ove nedelje u japanskom lučkom gradu Kobe kako bi razgovarali o regionalnom trgovinskom paktu.

Svet

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 27.02.2017.

11:08

Budi se rival TPP-a, Istok hoće svoj pakt
Foto: Thinkstock

Taj sporazum se doživljava kao rival sporazumu o Transpacifičkom partnerstvu (TPP) koji je nedavno odbacio američki predsednik Donald Tramp.

Kina nije deo TPP-a, ali igra vodeću ulogu u sporazumu Regionalno sveobuhvatno ekonomsko partnerstvo (RCEP) o kome će se od danas do petka voditi pregovori, prenosi agencija AP.

Među zemljama pregovaračima o RCEP su i neke od najsiromašnijih azijskih zemalja, kao što su Laos i Mjanmar, ali i neke od najbogatijih iz tog regiona. Međutim, postizanje konsenzusa oko carina, trgovine uslugama i restrikcija na investicije u ključnim industrijskim granama, pokazalo se teškim od otpočinjanja pregovora 2013. godine.

Osim Japana i Kine, članice RCEP-a su Australija, Brunej, Kambodža, Indija, Indonezija, Južna Koreja, Laos, Malezija, Mjanmar, Novi Zeland, Filipini, Singapur, Tajland i Vijetnam.

Nakon što je preuzeo predsednički mandat, Tramp se povukao iz TPP-a, koji sada obuhvata 11 zemalja od Čilea do Novog Zelanda, podseća AP, navodeći da SAD nisu deo inicijative RCEP.

Japanski premijer Šinzo Abe i drugi lideri iz zemalja članica TPP-a nadaju se da će ubediti Trampa da odustane od odbacivanja trgovinskog pakta, koji je bio u samom centru ekonomske politike prethodne administracije SAD za azijski region.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: