Pred brak s Monsantom - rekordna zarada

Nemački farmaceutski i hemijski gigant Bajer prijavio je rekordne prihode i profit u 2016. godini, dodajući da u ovoj godini očekuje njihov dalji rast.

Svet

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 27.02.2017.

08:42

Pred brak s Monsantom - rekordna zarada
Foto: Thinkstock

Takođe, kako navode, očekuju i zaključenje najavljenog preuzimanja američkog proizvođača semena Monsanta.

Neto profit proizvođača leka "aspirin" je uvećan za 10,2 odsto na 4,5 milijardi evra u prošloj godini, što je blago ispod prognoza analitičara koje je anketirala kompanija Faktset od 4,7 milijardi evra, prenosi agencija Frans pres.

Prihodi su povećani za 1,5 odsto na 46,8 milijardi evra, što je skladu sa očekivanjima, dok je profit iz poslovanja, pre vanrednih stavki, skočio za 10,2 odsto na 11,3 milijarde evra.

"Ponovo smo ostvarili rekordne poslovne rezultate, a beležimo i dobar napredak u dogovorenom preuzimanju Monsanta", naveo je u saopštenju generalni direktor Verner Bauman.

Rast je najvećim delom generisan u odeljenju lekova na recept, predvođen 30-procentnim skokom prodaje antikoagulanta "xarelta", dok je sektor lekova koji se prodaju bez recepta zabeležio pak slabiju prodaju.

Bajerovo odeljenje agrohemikalija u 2016. je razočaralo pod uticajem slabog tržišnog okruženja, naročito u Latinskoj Americi, kao i pada potražnje za insekticidima na globalnom nivou.

Bajerove aktivnosti u području poljoprivrede su pod lupom javnosti nakon što je ponudio 66 milijardi dolara za preuzimanje američkog Monsanta, što će, ako odobre regulatori EU i SAD, biti najveće preuzimanje u nemačkoj korporativnoj istoriji.

"Bajer i Monsanto blisko sarađuju sa vlastima. U Bajeru i dalje verujemo da će transakcija biti okončana pre kraja 2017. godine", navodi se u saopštenju nemačke kompanije.

U Bajeru prognoziraju da će im ove godine prihodi prekoračiti 49 milijardi evra, a dobit porasti izmedju pet i deset posto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: