Bez rešenja 9 godina, sve deblji minus

Britanska banka Rojal benk ov Skotland (RBS) uknjižila je neto gubitak od 6,95 milijardi funti (8,2 milijarde evra) u 2016. godini.

Svet

Izvor: Tanjug

Nedelja, 26.02.2017.

11:53

Bez rešenja 9 godina, sve deblji minus
Foto: Thinkstock

Ovaj gubitak povezan je sa parničnim troškovima i izdacima povezanih sa restrukturiranjem poslovanja.

To je deveta godina zaredom da RBS beleži godišnji gubitak, koji je prošle godine iznosio 1,98 milijardi funti, navodi se u saopštenju banke, a prenosi agencija Frans pres.

Takav gubitak je, kako je saopšteno, posledica parničnih troškova od gotovo 5,9 milijardi funti, zbog uloge koju je ta banka imala u prodaji rizičnih hipotekarnih kredita u SAD koji su prouzrokovali krizu 2008. godine.

Banka RBS, koja je posle finansijske krize 2008. dobila paket pomoći od vlade u Londonu, imala je troškove od 2,1 milijarde funti zbog restrukturiranja poslovanja.

"Troškovi su očigledan podsetnik onoga šta se dešava kada stvari krenu loše i izgubite fokus na klijente", navodi se u saopštenju generalnog direktora RBS-a Rosa Mekivana.

On je proteklih godina bio zadužen za veliko reorganizovanje poslovanja, zbog čega je smanjio aktivnosti banke u oblasti investicionog bankarstva i ukinuo na hiljade radnih mesta.

Banka RBS je, takođe, saopštila da će srezati operativne troškove za dodatne dve milijarde funti u naredne četiri godine, od čega će 750 miliona funti ušteda biti realizovano u ovoj godini.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: