Svaki građanin EU može da ima 91 € više, ali kako?

IFO institut tvrdi da bi dogovorom s Rusijom svaki građanin EU godišnje imao 91 evro više. Ipak, koliko je to realno?

Svet

Izvor: B92

Subota, 25.02.2017.

15:45

Svaki građanin EU može da ima 91 € više, ali kako?
(Foto: Getty images)

Nemački IFO institut smatra kako bi slobodna trgovina sa Rusijom mogla doneti koristi za Nemačku i EU.

Prema njihovom proračunu, sveobuhvatan dogovor između EU i Evroazijske ekonomske zajednice mogao bi dovesti do povećanja realnog dohotka od 0.2 odsto po stanovniku EU, što bi značilo povećanje godišnjih prihoda stanovniku od 91 evra po stanovniku, ističu u saopštenju.

Za Rusiju, takav bi dogovor značio povećanje od 3 odsto odnosno 235 evra godišnje po stanovniku.

"Ovi dobici u prihodima proizlaze iz činjenice da su ekonomske strukture svih strana visoko kompementarne", kazao je direktor IFO-a za međunarodnu ekonomiju Gabriel Felbermair govoreći na konferenciji "Zajednički ekonomski prostor od Lisabona do Vladivostocka" u organizaciji IFO-a.

Može li doći do dogovora?

"Ugovor o slobodnoj trgovini jedva je zamisliv sve dok sukob u Ukrajini ostaje nerešen. Takav pakt ipak bi mogao biti sastavni deo novog strateškog partnerstva između EU i Rusije ", kazao je Felbermair. Za Nemačku bi sporazum o slobodnoj trgovini sa Rusijom i ostalim zemljama Evroazijske ekonomske zajednice mogao dovesti do rasta izvoza od 31 milijarde evra.

Model IFO-a pokazuje da bi sporazum o slobodnoj trgovini podstakao ruski izvoz u EU za oko 71 milijardu evra. Povećao bi se ruski izvoz i u ostatak sveta zbog dostupnosti jeftinijih mašina i proizvoda iz EU, što bi povećalo ukupnu rusku konkurentnost i dalo im prednost na tržištima trećih strana. Ruski izvoz bi se ukupno povećao za oko 77 milijardi evra, a profitirale bi i ostale zemlje Evroazijske ekonomske unije, prema studiji IFO sprovedene za Bertelsmann fondaciju.

Sporazum u Minsku jedan od prioriteta Berlina

No, u ovom trenutku takav sporazum nije moguć zbog zaoštrenih političkih odnosa Berlina i Moskve. Jedan od prioriteta nemačke spoljne politike je ostajanje pri sporazumu u Minsku koji bi trebao razrešiti situaciju u Ukrajini. Izborom Trampa koji je najavio da želi bolje odnose sa Rusijom taj sporazum došao je pod znak pitanja, jer je upitno je koliko će nova američka administracija biti predana rešavanju tog problema.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: