Znate li za nacističku prošlost Fante

Na portalu The Vintage News nedavno je objavljen interesantan članak o poreklu popularnoga gaziranog pića Fanta.

Svet

Izvor: B92

Subota, 25.02.2017.

12:41

Znate li za nacističku prošlost Fante
(Foto: Getty images)

S više od 100 ukusa širom sveta, Fanta je jedno od najpopularnijih gaziranih bezalkoholnih pića sa voćnim ukusom. Iako je sada proizvodi Koka Kola, zapravo je nastala u nacističkoj Nemačkoj.

Preduzeće Koka Kola stiglo je u Nemačku 1929. godine. Ray Powers, doseljenik iz Amerike, počeo je da puni boce Koka Kolom u Nemačkoj pa je trudom, ambicijom uveliko uspeo da doprinese preduzeću. Za samo četiri godine, Koka Kola GmbH u Nemačkoj je prodavala 100.000 sanduka godišnje.

Kada je 1933. godine Adolf Hitler došao na vlast u Nemačkoj, Ray se već bio suočio sa brojnim poteškoćama zbog nacističkoga protiamerikanizma i protukapitalizma. No svejedno je uspeo da zadrži preduzeće dalje od vlade, i do 1939. godine tamo su bile 43 fabrike za punjenje boca i više od 600 lokalnih distributera.

Ray Powers je 1938. godine poginuou automobilskoj nesreći, a zamenio ga je Nemac Max Keith,, koji se posvetio preduzeću i postao još uspešniji od Powersa. Njegova izvrsna marketinška strategija uverila ljude da je Koka Kola zapravo nemački proizvod, i ciljala je industrijske radnike geslom (Hajde, uzmi pauzu). Koka Kola bila je jedna od tri glavna sponzora Olimpijskih igara u Berlinu 1936. godine , gde je Hitler bio ponosni domaćin narodima iz celog sveta.

No, početkom Drugog svetskog rata, Maksu je postajalo sve teže da nabavi za izradu tog pića. Ostao mu je samo još jedan izbor: izmisliti novo piće.

Pogledao je sastojke koji su mu bili na raspolaganju, pružaju ostatke iz drugih prehrambenih industrija i napravio je novi narandžasti sok. Čak je i organizovao takmičenje za naziv novog pića pod mnatrom "poslužite se maštom". Na nemačkom se jeziku "mašta" kaže "Fantasie" i tada je nemačkom prodavcu Džou osvanula ideja za Fantu.

Novi narandžasti sok postao je popularan kao i Koka Kola i zbog njega su fabrike za punjenje boca ostale da rade širom Nemačke. Zapravo je Fanta postala toliko popularna da se do 1943. godine prodavala u Nemačkoj i u okupiranim zemljama.

Fanta je postala najpopularnije bezalkoholno piće u Evropi, a ljudi su je čak koristili za zaslađivanje hrane zbog štednje na šećeru. I danas se u Nemačkoj pripremaju slasni Fantakuchen (Fanta kolači).

Kada je Drugi svetski rat završio, preduzeće Koka Kola je uspela da ponovo pokrene proizvodnju tog pića u Evropi.

Preduzeće je prestalo da proizvodi Fantu kada se Drugi svetski rat završio, ali kako se Pepsi počeo širiti, Koka Kola je vratila Fantu i počela da je prodaje i u Americi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: