Smena na tronu: Pad tek na mesto broj 3

Kina je prošle godine prvi put postala najveći trgovinski partner Nemačke, pretekavši SAD, koje su pale na treće mesto iza Francuske.

Svet

Izvor: Tanjug

Petak, 24.02.2017.

09:59

Smena na tronu: Pad tek na mesto broj 3
Foto: Thinkstock

Ukupna nemačka trgovinska razmena sa Kinom porasla je na 170 milijardi evra prošle godine, pokazuju podaci federalne statističke službe Destatis.

Ovakav razvoj će, ocenjuje britanska agencija, verovatno pozdraviti nemačka vlada, koja je sebi stavila u zadatak da zaštiti globalnu slobodnu trgovinu nakon što je američki predsednik Donald Tramp zapretio uvođenjem visokih carina na uvoz, a njegov glavni savetnik za trgovinu optužio Nemačku da koristi slab evro za podsticanje izvoza.

Nemački vičekancelar Zigmar Gabrijel čak predlaže da Evropska unija preusmeri svoju ekonomsku politiku prema Aziji, ukoliko Trampova administracija bude sledila protekcionističku politiku.

"S obzirom na protekcionističke planove novog američkog predsednika, trebalo bi očekivati dodatno jačanje trgovinskih veza između Nemačke i Kine", navelo je nemačko trgovinsko udruženje BGA u reagovanju na aktuelne promene.

Susedna Francuska je ostala drugi najvažniji poslovni partner Nemačke sa trgovinskom razmenom u iznosu od 167 milijardi evra. Sjedinjene Države su zauzele treće mesto sa 165 milijardi evra.

SAD su 2015. godine izbile na prvo mesti kao najveći nemački trgovinski partner, potisnuvši Francusku prvi put posle 1961, zahvaljujući usponu američke ekonomije i slabijem evru, navodi Rojters.

Gledajući samo izvoz, Sjedinjene Države su i dalje bile najveći klijent za proizvode "made in Germany" u 2016. godini, sa kupljenom robom iz najveće evropske privrede u vrednosti oko 107 milijardi evra.

Francuska je ostala drugo najvažnije pojedinačno izvozno tržište za nemačku robu sa iznosom od 101 milijarde evra, pokazuju podaci Destatisa. Britanija je bila na trećem mestu, sa uvozom nemačke robe u vrednosti od 86 milijardi evra.

Sa Britanijom je ostvaren najveći bilateralni trgovinski suficit, budući da je nemački izvoz nadmašio uvoz iz Ujedinjenog Kraljevstva za više od 50 milijardi evra, utvrdili su statističari. Drugi najveći trgovinski suficit je ostvaren sa SAD, gde je nemački eksport bio veći za 49 milijardi evra od uvoza iz te zemlje.

To znači da su Velika Britanija i SAD zajedno imale udeo od otprilike 40 odsto u rekordnom nemačkom trgovinskom višku od 252,9 milijardi evra u 2016.

Ovi podaci će verovatno podgrejati debatu o nemačkim izvoznim rezultatima, njenom trgovinskom suficitu i globalnim ekonomskim neravnotežama uoči sastanka ministara finansija i guvernera centralnih banaka G20 u Baden-Badenu sredinom marta, ocenjuje Rojters.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: