Sunovrat nemačkog diva, rupa i u kasi

Profit nemačke centralne banke, Bundesbanke, drastično je pao prošle godine.

Svet

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 23.02.2017.

19:27

Sunovrat nemačkog diva, rupa i u kasi
Foto: Thinkstock

Ova banka je morala da izdvoji dodatna sredstva za pokrivanje velikog programa otkupa obveznica koji je pokrenula Evropska centralna banka (ECB).

Godišnji profit Bundesbanke je iznosio jednu milijardu evra u 2016. godini u odnosu na 3,2 milijarde evra iz 2015. godine, navodi se u saopštenju Bundesbanke, a prenosi agencija Frans pres.

Od toga će 399 miliona evra biti predato vladi, što je najniži takav transfer od 2004. godine.

To je, takođe, loša vest za nemačko Ministarstvo finansija koje je predviđalo da će se u državnu kasu sliti 2,5 milijardi evra od Bundesbanke.

"Profit je niži od profita iz 2015. godine, jer je Bundesbanka povećala rezervisana sredstva za 1,8 milijardi evra na 15,4 milijarde evra", izjavio je guverner banke Jens Vajdman.

Kao jedna od centralnih banaka u evrozoni, Bundesbanka je uključena u proces otkupa velikih količina državnih i korporativnih obveznica u sklopu šeme poznate kao kvantitativno labavljenje koja ima za cilj "ubrizgavanje" likvidnosti u finansijski sistem radi podsticanja privrednog rasta i inflacije u evrozoni.

Kako se raspon podobnih obveznica smanjuje, centralne banke sve više moraju da kupuju obveznice sa negativnim kamatama, što znači da mogu pretrpeti gubitak po osnovu tih obveznica kada dođe rok dospeća.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: