Evropska sila gubi moć: Mali su, sve kreće naopako

Ujedinjeno Kraljevstvo neće moći da potpuno preuzme kontrolu nad svojom sudbinom uprkos Bregzitu, smatra glavni ekonomista Evropske centralne banke Peter Praet.

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 23.02.2017.

16:38

Evropska sila gubi moć: Mali su, sve kreće naopako
Foto: Thinkstock

"Nekako je nepošteno reći 'mogu da povratim kontrolu'. Ovo je međusobno povezan svet i male zemlje to znaju. Ujedinjeno Kraljevstvo je mala zemlja", rekao je Praet na konferenciji u Londonu, prenosi agencija "Blumberg".

Aktivisti za Bregzit su tvrdili prošle godine da će povlačenje iz EU omogućiti Britaniji da "povrati kontrolu" nad imigracijom i budžetom.

Premijerka Tereza Mej planira da dostavi Briselu formalan zahtev za izlazak iz EU do kraja marta, čime će pokrenuti dvogodišnji proces pregovora u kojima će se odlučiti o novim odnosima u oblasti trgovine i finansijskih usluga.

Belgijanac Praet je naveo da će sigurno biti više problema u trgovini kada Britanija napusti Uniju, i da, iako je on optimističan, "stvari vrlo brzo mogu krenuti naopako". Takođe je rekao da je finansijska stabilnost uvek krhka i da regulatori moraju da budu oprezni.

"Povratiti kontrolu kao nacionalna država u multilateralnom okruženju je izuzetno komplikovano. To je iluzija", ocenjuje Praet.

I predsednik Bundesbanke Jens Vajdman je, govoreći u Frankfurtu, izrazio sumnju u to da bilo kakav trgovinski sporazum između EU i Velike Britanije može ponovo stvoriti bliske bilateralne veze.

"Verovatno da će Ujedinjeno Kraljevstvo biti slabije trgovinski povezano sa EU od Norveške, koja je bar deo evropskog ekonomskog prostora, odnosno Švajcarske, koja ima bilateralne sporazume sa EU", rekao je on.

"Otvorena tržišta i konkurentan ekonomski poredak su stubovi na kojima počiva naš prosperitet", naveo je Vajdman.

Austrijski kancelar Kristijan Kern je, takođe, upozorio u intervjuu za "Blumberg" televiziju da će britanski zakon o napuštanju EU "sigurno puno koštati", naglasivši da pregovori mogu da postanu vrlo teški.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

14 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: