Merkel priznala: I nije nam tako sjajno

Nemački budžetski suficit nije tako veliki kao što se čini, izjavila je nemačka kancelarka Angela Merkel.

Svet

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 23.02.2017.

15:30

Merkel priznala: I nije nam tako sjajno
Foto: Thinkstock

Ona je dodala i da je prostor za fiskalni manevar savezne vlade je prilično ograničen.

"Ako pogledate samo federalni nivo, onda je suficit prilično mali", kazala je Merkel na zajedničkoj konferenciji za novinare sa premijerom Litvanije Saulijusom Skvernelisom, prenosi agencija Rojters.

Kancelarka je najavila da će Vlada dodatno povećati potrošnju u odbrambenom sektoru, kako je i obećala NATO saveznicima, kao i potrošnju za jačanje unutrašnje bezbednosti i za unapređenje socijalne oblasti.

"Istovremeno, ne želimo da ulazimo u nove dugove, tako da je prostor za manevrisanje prilično ograničen", dodala je Merkel.

Nemačka država je ostvarila rekordan budžetski suficit od 23,7 milijardi evra u 2016. godini, zahvaljujući većoj potrošnji države i domaćinstava, što je stvorilo uslove za solidan ekonomski rast u 2017, navodi britanska agencija.

Evropska komisija je juče kritikovala Nemačku zbog visokog suficita tekućih plaćanja, ocenjujući da najveća evropska ekonomija treba da uradi više kako bi pomogla partnerima iz Evropske unije.

"U slučaju Nemačke, ponovo uočavamo da izuzetno veliki suficit tekućih plaćanja nije zdrav za ekonomiju i da, osim toga, stvara značajne ekonomske i političke distorzije u celoj evrozoni", rekao je evropski komesar za ekonomska pitanja Pjer Moskovisi, predstavljajući rezultate redovne revizije javnih finansija zemalja članica, prenela je agencija Frans pres.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: