Vojni avion reže krila Erbasu, profit se surovao

Neočekivani novi troškovi za vojne avione "A400M" doveo je prošle godine do pada profita evropskog proizvođača aviona Erbas.

Svet

Izvor: B92

Sreda, 22.02.2017.

14:04

Vojni avion reže krila Erbasu, profit se surovao
(Foto: Getty images)

To će uticati i na finansijske rezultate i sledeće godine, iako se predviđa rast isporuka i potražnje aviona.

Erbas je danas saopštio da je prošle godine zabeležen pad profita za 63 odsto na 995 miliona evra, sa 2,7 milijardi evra 2016.

Kompanija je prijavila troškove od 2,2 miljardi evra za program "A400M", uključujući novo zaduženje od 1,2 milijardi evra u četvrtom tromesečju posle ponovne procene ukupnih troškova tog programa.

Pošto evropske vlade odlažu isplate zbog kašnjenja u isporuci aviona, Erbas je upozorio da će finansijski problemi "nastaviti da imaju značajan uticaj u 2017. i posebno 2018. godini".

Izvršni direktor Erbasa Tom Enders priznao je da "još nije odlučeno o dugoročnom uspehu" aviona "A400M", ali je istakao da je "apsolutno neophodno" njegovo održavanje dok god evropske vojske zavise od te letelice.

Enders je za probleme s tim avionom okrivio pogrešne odluke donete po pokretanju programa i probleme sa snabdevačima motora i odlaganjem isporuka zbog kojih su morali da plate velike novčane kazne.

Kada su u pitanju komercijalni avioni, za ovu godinu se predviđa rast isporuka ;sa 688 aviona 2016. ;na više od 700. Očekuje se visoka potražnja popularnog Erbasovog aviona A320, ali će zbog manje potražnje biti smanjena proizvodnja aviona A380.

Vrednost akcija Erbasa opala je na 66,81 evro.

Enders je rekao i da je prerano razmišljati o poslovanju kompanije u Velikoj Britaniji povodom njenog izlaska iz Evropske unije, jer je još potpuno nejasno šta će se desiti. Erbas u Britaniji ima 15.000 zaposlenih koji proizvode avionska krila i svemirsku opremu. Takođe je rekao da nije zabrinut zbog moguće protekcionističke politike predsednika SAD Donalda Trampa i da smatra da Erbas daje veliki doprinos američkoj ekonomiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: