Nemci potopili sami sebe: Nezaustavljiv pad

Nemački dobavljač električne energije RWE izvestio je da je prošlu godinu zabeležio gubitak od 5,7 milijardi evra zbog otpisa vrednosti elektrana.

Svet

Izvor: Jutarnji list

Sreda, 22.02.2017.

13:01

Nemci potopili sami sebe: Nezaustavljiv pad
Foto: Thinkstock

Gubitak je zabeležen i zbog jednokratnih troškova povezanih s postepenim napuštanjem nuklearne energije u Nemačkoj.

Prema preliminarnom izveštaju RWE prošle godine bio je prisiljen da otpiše ukupno 4,3 milijarde evra vrednosti imovine, od čega najveći deo otpada na neprofitabilne elektrane u Nemačkoj a ostatak na imovinu u Velikoj Britaniji, Holandiji i Turskoj.

Dodatni problem za nemačku energetsku kompaniju kao i za ostale u tom sektoru u Evropi su niske veleprodajne cene struje i subvencionisana konkurencija koja proizvodi struju iz obnovljivih izvora.

U RWE-u ukazuju i na "dodatni izvanredni teret" u vidu nemačkog zakona koji obvezuje proizvođače da učestvuju u finansiranju postepenog napuštanja nuklearne energije u Nemačkoj.

Tako će nemački proizvođači električne energije Vattenfall, EON, RWE i EnBW do 2022. godine morati da uplate ukupno 23,5 milijardi evra u državni fond za skladištenje nuklearnog otpada.

Vlada u Berlinu odlučila se na takav potez nakon katastrofe u nuklearnoj elektrani u japanskoj Fukušimi.

U RWE-u navode da će do početka jula u fond uplatiti oko 6,8 milijardi evra, od čega su u poslovnom izveštaju za prošlu godinu ubeležili 1,8 milijardi evra.

"Novi zakoni o zbrinjavaju nuklearnog otpada razumni su ali od RWE-a zahtevaju veliki finansijski napor", zaključuje u saopštenju financijski direktor Markus Krebber.

Grupa će predstaviti kompletne rezultate sredinom mart.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

20 h

Podeli: