Evropljani dosta je - evro ne radi

Neuravnotežene ekonomske snage zemalja evrozone teško da mogu da se usaglase i da podjednako vode brigu oko jedinstvene valute.

Svet

Izvor: B92

Subota, 18.02.2017.

16:47

Evropljani dosta je - evro ne radi
(Foto: Getty images)

To je rekao Alan Grinspan bivši šef Fed-a.

On ukazuje da se ta nejednakost svodi na sever/jug gledano geografski, odnosno da je razlika u bogatstvu između severnih i južnih zemalja EU prevelika. Prema njegovim rečima, severne razvijene zemlje, poput Nemačke stalno izmiruju deficit onih na jugu, “i to jednostavno više ne može tako”.

“Evropska centralna banka ima veće probleme od Feda. Mario Dragi je rekao da će učiniti sve što treba da bi sačuvao evro, ali...”, rekao je Grinspan.

“Ozbiljno sam zabrinut sa budućnost evra....Evrozona ne funkcioniše”, dodao je.

Grinspan koji je upravljao Fedom do 2006. godine i konstantno je bio kritički nastrojen prema ideji evrozone. Uvek je govorio da je ona osuđena na propast, jer je efekat različitih kultura u bloku grubo potcenjen.

S druge strane, iako ne veruje u evro, naklonjen je zlatu. Odnosno smatra da je ulaganje u zlato ne samo kratkoročna dobit nego i osiguranje budućnosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: