Neće ruski gas? Zašto je onda Gaspromu ovako dobro

Gaspromove isporuke gasa nemačkom tržištu su dostigle rekordnih 49,8 milijardi kubnih metara u 2016. godini, prema izveštaju ruskog Gasproma.

Svet

Izvor: B92

Subota, 18.02.2017.

15:09

Neće ruski gas? Zašto je onda Gaspromu ovako dobro
(Foto: Getty images)

"Trend rasta tražnje za gasom se nastavlja i početkom 2017. godine, pošto je u januaru izvoz porastao za 23,2 odsto na godišnjem nivou, a između 1. i 15. februara za 37 odsto u odnosu na isti period lani", saopštio je Gasprom.

Predsednik Upravnog komiteta Gasproma Aleksej Miler je u petak u Berlinu razgovarao sa nemačkom ministarkom za ekonomska pitanja i energetiku Brigit Cipris o projektu gasovoda Severni tok 2, kao i o rutama za dopremanje ruskog gasa do Evrope.

"Gasovod Severni tok 2 će udvostručiti izvoz ruskog gasa na evropsko tržište preko Baltičkog mora, što je izuzetno važno u uslovima rastuće tražnje Evrope za gasom i pada domaće proizvodnje", navodi se u saopštenju Gasproma.

Dve strane su, kako se dodaje, istakle da je Severni tok 2 "komercijalni projekat čije su glavne prednosti pouzdanost, izvodljivost i ekonomska efikasnost".

Nemačka je najveći potrošač ruskog gasa u inostranstvu, a istorija saradnje ruskih i nemačkih energetskih kompanija duga je više od 40 godina, navodi ruska agencija. Danas su glavni partneri Gasproma kompanije BASF/Vinteršel, Simens, Uniper, Ferbundnec gas i drugi.

Severni tok 2 bi trebalo da počne sa radom krajem 2019. godine. Gasovod, čiji bi ukupan godišnji kapacitet bio 55 milijardi kubnih metara gasa, udvostručio bi količinu gasa koja bi se iz Rusije direktno isporučivala u Nemacku preko Baltičkog mora, zaobilazeći Ukrajinu kao tradicionalnu tranzitnu rutu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: