I stari Ford ima adut protiv novajlija iz "Doline"

Jedan od najvećih svetskih proizvođača automobila, kompanija Ford, uložiće milijardu dolara u istraživanje i proizvodnju veštačke inteligencije.

Svet

Izvor: SEEbiz

Utorak, 14.02.2017.

12:29

I stari Ford ima adut protiv novajlija iz
(Foto: Getty images)

Ford je obelodanio planove za investiranje milijardu dolara u narednih pet godina u kompaniju Argo Artificial Intelligence, koja će biti fokusirana za izradu i razvoj tehnologija za vozila bez vozača.

U početku će Argo AI tehnologiju praviti samo za Ford, a kasnije i za druge proizvođače. Ovaj potez je najveći Fordov napor da kao najstariji proizvođač automobila uđe u trku za novim gigantima iz Silicijumske doline i postane konkurentan.

Ford će biti većinski vlasnik, ali će pokušati da privuče najbolje stručnjake za robotiku i inženjere iz drugih kompanija u pokušaju da se suprotstavi Guglu, GM i drugima koji rade na tome da samovozeće automobile dovedu na puteve.

"Ako možemo kombinovati najbolje od start-pa, onda je ovo pravi potez", rekao je novinarima predsednik i izvršni direktor Forda Mark Filds.

Ovaj potez usledio je jer Ford sebe želi pozicionirati ne samo kao proizvođača automobila, već i kao kompaniju koja će pružati usluge i omogućavati ljudima da automobilima upravljaju roboti. To je posebno važno jer kompanije kao što su Uber i Lift, već su postale popularne zbog ovoga u mnogim urbanim sredinama te su smanjile potrebu za vozačima u automobilima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: