"Patriotski rat" Mađara protiv pivarskog giganta

Mađarska vlada, zabrinuta za prava sunarodnika u Rumuniji, pokrenula je patriotsku polemiku s holandskim Hajnekenom oko naziva jednog piva rumunskih Mađara.

Svet

Izvor: B92

Petak, 10.02.2017.

15:05

Foto: Thinkstock

Polemika je postala žustrija pošto je Hajneken u Rumuniji nedavno dobio sudsku parnicu protiv proizvođača lokalnog mađarskog piva u istočnom delu rumunske oblasti Transilvanije, gde pretežno žive Mađari.

Šef kabineta mađarskog premijera Janoš Lazar ocenio je da holandski proizvođač piva ima "antimađarski i nepravedan" stav.

Hajneken je dobio presudu da se mađarsko lokalno pivo više ne može nazivati "Čiki" (Csiki) jer taj naziv liči na rumunsku marku Hajnekena "Ćuk" (Ciuc) koja se tamo prodaje od 2003. godine.

U Rumuniji živi 1,2 miliona Mađara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Norvežani beže u Švajcarsku

Oštro povećanje poreza na bogatstvo i dividende od strane norveške vlade orijentisane na levo, podstaklo je desetine bogataša nordijske nacije da se presele.

12:07

21.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

14 h

Podeli: