Putin dao Folksvagenu ponudu koja se teško odbija

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je da je spreman da pomogne nemačkom automobilskom divu da razvija poslovanje u Rusiji.

Svet

Izvor: Tanjug

Sreda, 08.02.2017.

17:27

Putin dao Folksvagenu ponudu koja se teško odbija
Foto: Getty images

Putin je, glavnom izvršnom direktoru Folksvagena Matijasu Mileru, s kojim se sastao u Moskvi, rekao da je spreman da pomogne u vreme kada prodaja i tražnja za automobilima slabi.

Putin je rekao da razume izazove s kojima se suočava taj proizvođač automobila u Rusiji, zemlji u kojoj je, kako izveštava agencija Rojters, nekadašnje dinamično automobilsko tržište "palo kao žrtva kontinuiranog usporavanja privrede".

"Vrlo nam je drago da je vaše poslovanje u celini dobro, mada znamo da postoje određene poteškoće", rekao je Putin posle sastanka, jednog od retkih održanih u "četiri oka" između lidera Rusije i jednog od glavnih evropskih industrijalaca nakon uvođenja zapadnih sankcija Moskvi 2014, navodi britanska agencija.

"Uvek smo spremni da razmotrimo bilo koje od pitanja koja imate kako bismo pomogli vaš dalji razvoj u našoj zemlji", poručio je šef ruske države.

Jedan izvor iz automobilske industrije rekao je Rojtersu da je Milerov sastanak s Putinom upriličen kako bi razgovarao o "posebnim pogodnostima" za nemačku kompaniju.

Folksvagen je u saopštenju naveo da je posvećen ruskom tržištu, gde, kako kaže, obezbeđuje 6.800 direktnih i 50.000 indirektnih radnih mesta, a planira i dalji razvoj u toj zemlji.

"Razmišljamo unapred o budućnosti i tražimo načine za sprovođenje naše globalne strategije na ruskom tržištu", saopštila je kompanija.

Putin je rekao novinarima da su poreske olakšice koje nudi ruska vlada već pomogle u podsticanju Folksvagenove prodaje u toj zemlji.

Folksvagen grupa, koji proizvodi modele folksvagen, audi, seat i škodu, najveći je strani proizvođač automobila u Rusiji po prodaji i prihodima.

Međutim, prodaja Folksvagenovih automobila u toj zemlji je opala prošle godine za pet posto, prema podacima lobi Udruženja evropskih preduzeća (AEB), dok je šire posmatrano rusko automobilsko tržište ukupno splasnulo za 11 procenata na godišnjem nivou.

Folksvagen proizvodi automobile u fabrici u Kalugi, 170 kilometara jugozapadno od Moskve, a započeo je i proizvodnju u novoj fabrici motora u tom gradu 2015. godine. Kompanija takođe ima još dve proizvodne lokacije u Rusiji, navodi Rojters.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: