Ekonomska slika sveta više nije ista, ko ima tron?

Kina bi do 2050. godine trebalo da postane najveća svetska ekonomija, dok bi SAD mogle da izgube zamah i da ostane iza Indije.

Svet

Izvor: Tportal

Sreda, 08.02.2017.

09:59

Ekonomska slika sveta više nije ista, ko ima tron?
(Foto: Thinkstock.com)

To je procenila u najnovijem istraživanju konsultantska firma PwC.

Svetsko privreda bi do 2050. mogla da se udvostruči uz pretpostavku uopšteno podsticajnih mera i izostanka većih globalnih katastrofa, procenio je PwC u izveštaju pod naslovom "Dugoročna prognoza: kako će se promeniti slika svetskog ekonomskog poretka do 2050. godine".

Na lestvici 32 zemlje, zasnovanoj na proceni bruto domaćeg proizvoda (BDP) iskazanog paritetom kupovne moći (PPP), vodeće je mesto pripalo Kini sa procenjenim BDP-om u 2050. godini od 58.500 milijardi dolara i petinom udela u svetskoj privredi.

Sledi Indija sa BDP-om većim od 44.000 milijardi dolara, dok se SAD našle na trećem mestu sa procenjenom vrednošću BDP-a iskazanom PPP-om od 34.100 milijardi dolara.

Četvrto mesto pripalo je Indoneziji sa procenjenim BDP-om od 10.502 milijardi dolara, peto Brazilu sa 7.540 milijardi, a šesto Rusiji sa 7131 milijardi dolara.

Među evropskim privredama Nemačka je na lestvici BDP-a zauzela deveto mesto sa procenjenom vrednošću BDP-a u 2050. godini od 6.138 milijardi dolara.

Privrede u nastajanju trebala bi i u narednih 30-ak godina da bude motor rasta svetske privrede i do 2050. godine činiti skoro polovinu svetske ekonomije, u odnosu na sadašnjih oko 35 posto, utvrdili su u američkoj konsultantskoj firmi.

Udeo EU27, bez Britanije, u svetskom BDP-u mogao bi se pak smanjiti ispod nivoa od 10 odsto i time biti manji od onog Indije.

"Očekujemo da će rast najvećim delom ostvarivati privrede u nastajanju i ona u razvoju, pri čemu će 07:00 privrede u nastajanju- Brazil, Kina, Indija, Indonezija, Meksiko, Rusija i Turska - u iduće 34 godine rasti u proseku 3,5 odsto godišnje ", napominju.

Poređenja radi, razvijene privrede u grupi G7 - Kanada, Francuska, Nemačka, Italija, Japan, Velika Britanija i SAD - rast će u proseku samo 1,6 odsto godišnje, procenjuju u američkoj savetodavnoj firmi.

Među 27 zemalja EU najsnažnije bi trebala rasti Poljska, dok Britanija ima potencijal da nakon jenjavanja prelaznih posledica Brekita raste u proseku snažnije nego EU27 u celini, napominju.

Današnja razvijene privrede i dalje će, procenjuju u PwC-u, imati veći prosečni dohodak po glavi stanovnika i bolji standard, ali bi privrede u nastajanju do 2050. trebalo osteno da napreduju u smanjivanju zaostatka.

"To će otvoriti sjajne prilike za kompanije spremne dugoročno ulagati u ta tržišta", ističu u PwC-u, upozoravajući pritom kako će to "zahtevati strpljenje kako bi se prebrodile oluje kakvima smo u poslednje vreme svedočili u privredama, kao što su Brazil, Nigerija i Turska ".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

7 d

Podeli: