Mame bankare u Pariz: Kada ste otišli u Frankfurt?

Tim zvaničnika otišao je u London u misiju da privuku bankare u Pariz, u nastojanju da ga pretvore u finansijski centar kada Britanija napusti Evropsku uniju.

Svet

Izvor: B92

Ponedeljak, 06.02.2017.

18:43

Mame bankare u Pariz: Kada ste otišli u Frankfurt?
Foto: Thinkstock

U delegaciji su zamenik gradonačelnika Pariza Žan-Lui Misika i šefica šire oblasti Il-de-Frans Valeri Pekres.

Oni su se sastali sa predstavnicima firmi baziranim u finansijskoj četvrti Londona, Sitiju.

Kako navodi agencija AP, mnoge banke i druge firme razmišljaju o premeštanju poslovanja iz Lodnona kada Britanija napusti EU i jedinstveno tržište dobara i usluga.

Frankfurt, koji je već jak finansijski centar, pokušava da privuče kompaije iz Britanije ali Pekres je rekla da Pariz ima prednost u kulturi i stilu života.

"Kada ste poslednji put odveli partnera na vikend u Frankfurt", upitala je ona.

Misika je rekao da je Bregzit jedinstvena šansa za Pariz.

Neke kompanije odvraćaju Francuski jaki zakoni o zaštiti radnika i strogi propisi ali Misika je rekao da je Francuska počela da menja svoje propise.

"Ovde smo da pokažemo šta Pariz ima da ponudi a takođe smo tu da slušamo", rekao je on.

Britanska konzervativna vlada namerava da pokrene dvogodišnje pregovore o odvajanju iz EU do 31. marta, ali navodi da želi da zadrži najbliskije moguće trgovinske veze sa Unijom kad izađe.

Pro EU poslanici u britanskom parlamentu da će biti nemoguće zadržati tako bliske veze zato što vlada insistira na takozvanom tvrdom Bregtzitu prema kome Velika Britanija napušta jedinsteno tržište i carinsku uniju da bi zaustavila slobodno kretanje ljudi iz drugih zemalja članica u Britaniju.

Britanska premijerka Tereza Mej rekla je ranije danas da poslanici treba da poštuju izbor glasača da napuste EU.

"Naši evropski partneri sada žele da krenu sa pregovorima, to želim i ja i to želi Parlament", rekla je Mej.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: