Irak ima dobru vest za naftaše

Američka nafta se trgovala blizu nivoa od 53 dolara za barel, pošto je Irak saopštio da je blizu da ispuni svoj deo obećanog rezanja proizvodnje.

Svet

Izvor: B92

Utorak, 24.01.2017.

15:02

Irak ima dobru vest za naftaše
Foto: Thinkstock

Taj nivo je dogovoren sa Organizacijom zemalja izvoznica nafte (OPEK) radi smanjenja nagomilanih globalnih zaliha.

Cena naftnih fjučersa je ojačala za 1,0 odsto u Njujorku, posle jučerašnjeg pada od 0,9 procenata, javlja agencija "Blumberg".

Američka "laka" nafta WTI za isporuku u martu porasla je za 55 centi na 53,30 dolara po barelu na robnoj berzi u Njujorku, a jutros u 8,58 časova po lokalnom vremenu trgovala se po ceni od 53,17 dolara. Ukupan obim trgovanja bio je oko 30 odsto ispod 100-dnevnog proseka. Cena WTI nafte je juče pala za 47 centi na 52,75 dolara.

Svernomorska sirova nafta "brent" za dostavu u martu ojačala je za 39 centi (0,7 odsto) na 55,62 dolara po barelu na ICE evropskoj berzi fjučersa u Londonu, trgujući se uz premiju od 2,45 dolara u odnosu na WTI. "Brent" je juče zabeležio pad od 26 centi na 55,23 dolara.

Irak je smanjio isporuke za 180.000 barela dnevno i srezaće ih za još 30.000 barela dnevno do kraja meseca, rekao je ministar za naftu DŽabar Al-Luaibi.

Kako navodi "Blumberg", 90 odsto smanjenja proizvodnje "crnog zlata" u toj zemlji, koja je drugi najveći naftaš unutar OPEK-a, potiče od naftnih kompanija pod kontrolom federalne vlade. Ali, Bagdad koordinira smanjenje pumpanja i sa polu-autonomnom pokrajinom Kurdistan i međunarodnim naftnim kompanijama, rekao je Al-Luaibi u Londonu.

Dodao je da je prerano govoriti o tome da li bi smanjenje proizvodnje moglo da bude produženo u odnosu na prvobitno dogovoren šestomesečni period.

I dok većina drugih članica OPEK-a sporovodi dogovoreno rezanje pumpanja, Libija koja je oslobođena te obaveze planira da poveća proizvodnju za 75 odsto do kraja godine, rekao je danas predsednik Nacionalne naftne korporacije, Mustafa Sanala.

Libija trenutno proizvodi 715.000 barela dnevno, što je najviši nivo u tri godine, naveo je Sanala u govoru u Londonu, dodajući da procenjuje da će proizvodnja iznositi 1,25 miliona barela dnevno do kraja 2017. godine, prenosi "Blumberg".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: