Prvi put u istoriji: Rusi pretekli Arape

Rusija je pretekla Saudijsku Arabiju kao najveći kineski dobavljač nafte u prošloj godini, javlja agencija "Blumberg".

Svet

Izvor: B92

Ponedeljak, 23.01.2017.

18:58

Prvi put u istoriji: Rusi pretekli Arape
Foto: Thinkstock

To se dogodilo prvi put ikada u utakmici za tržišne udele na najvećem svetskom energetskom tržištu.

Rusija je lani povećala isporuke sirove nafte Kini za 24 odsto u odnosu na 2015. godinu, na 52,5 miliona metričkih tona, odnosno 1,05 miliona barela nedeljno, prema danas objavljenim podacima kineske Opšte uprave carina.

Saudijska Arabija postala je drugi najveći dobavljač, sa isporučenih 51 miliona tona, ili 1,02 miliona barela nedeljno, što je neznatna promena u odnosu na godinu ranije.

Kineska tražnja za naftom se smatra ključnom za održivi oporavak cena ovog energenta, u situaciji kada se cene referentnih tipova nafte polako oporavljaju od višedecenijskog najgoreg pada zahvaljujući dogovoru vodećih proizvođača da smanje pumpanje.

Prošle godine, Kina je povećala kupovine "crnog zlata" najviše od 2010, zbog rastućih apetita privatnih rafinerija.

"Saudijci su uvek dominirali kao najveći isporučilac nafte za Kinu. Visok prošlogodišnji uvoz iz Rusije uglavnom se može pripisati rastućoj tražnji malih privatnih rafinerija i kupovinama za strateške rezerve", kaže Ejmi San, analitičarka u kompaniji za istraživanje robnih tržišta ICIS-Čajna, sa sedištem u Šangaju.

Blizina luke Kozmino, odakle Rusija brodovima prevozi sibirsku naftu do luke Ćingdao, u kojoj kineske rafinerije obično preuzimaju tovar, jedan je od razloga koji su pomogli povećanju isporuka nakon što je privatnim prerađivačima u Kini 2015. godine dozvoljeno da koriste uvoznu naftu.

"Budući da se predviđa da će uvoz privatnih rafinerija nastaviti rast u 2017, i da se očekuje proširenje kinesko-ruskog cevovoda do kraja godine, Rusija će verovatno i u ovoj godini biti na prvom mestu po obimu isporuka nafte Kini", rekla je San.

Angola je bila treći po veličini kineski dobavljač u 2016, sa ukupnim isporukama nafte od 43,7 miliona tona, odnosno oko 875 hiljada barela nedeljno, što je za 13 posto više nego prethodne godine, prema danas objavljenim carinskim podacima.

Ukupan kineski uvoz sirove nafte porastao je lani za 13,6 procenata na 381 milion tona, prenosi "Blumberg".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: