Hrvati traže pomoć: Za bolje upravljanje 175.000 €

Hrvatska je zatražila tehničku pomoć u poboljšanju upravljanja državnim preduzećima od Evropske banke za obnovu i razvoj.

Svet

Izvor: B92

Ponedeljak, 23.01.2017.

14:38

Hrvati traže pomoć: Za bolje upravljanje 175.000 €
Foto: Thinkstock

Pomoć je nedavno zatražilo Ministarstvo državne imovine, a Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) objavila je poziv za iskazivanje interesa za pružanje konsultantskih usluga hrvatskom Ministarstvu državne imovine i Centru za prodaju i restrukturiranje (CERP) za učinkovitije upravljanje preduzećima u većinskom državnom vlasništvu.

Kako se navodi u pozivu, tehničku pomoć u poboljšanju upravljanja državnim preduzećima od EBRD-a je zatražilo nedavno Ministarstvo državne imovine, a u skladu s preporukama Evropskog veća iz 2015. i 2016.

Naime, među preporukama Evropskog veća Hrvatskoj je i ostvarivanje napretka u procesu prodaje državne imovine kao i jače praćenje uspešnosti preduzeća u državnom vlasništvu i odgovornosti rukovodstva, među ostalim ostvarenjem napretka u uvrštavanju deonica preduzeća u državnom vlasništvu na berzu.

U EBRD-ovom pozivu se tako navodi da u Hrvatskoj državna preduzeća imaju značajnu ulogu u privredi - na njih se odnosi 12 odsto ukupne zaposlenosti, 18 odsto ukupnog prometa kao i 30 odsto ukupne vrednosti imovine, a najveća prisutnost države je u sektorima javnih komunalnih usluga i prometa.

Sa više od 500 kompanija u kojima država ima vlasničke udele upravljaju Ministarstvo državne imovine, pod čijom su nadležnosti 43 kompanije sa liste preduzeća od posebnog državnog ili strateškog interesa te CERP, koji upravlja sa oko 470 kompanija, među kojima je 35 tvrtki u kojima je država većinski vlasnik.

Ovim pozivom EBRD traži konsultante koji bi pružili podršku Ministarstvu i CERP-u u poboljšanju upravljanja tim preduzećima kroz razvoj jedinstvenog okvira za izveštavanje o poslovanju kao i nadzor nad poslovanjem državnih kompanija, kroz razvoj paketa smernica i preporuka kojima bi se ojačalo korporativno upravljanje i poslovno planiranje u tim kompanijama.

EBRD-ov poziv konsultantima otvoren je do 9. februara ove godine, a odabrani bi konsultanti bi sa poslom trebali da krenu u drugoj polovi februara ili u martu ove godine. Očekivano trajanje tog projekta je osam meseci, procenjena cena je 175.000 evra (bez PDV-a), a očekuje se da bi u finansiranju trebala da učestvuje i Evropska unija, stoji u pozivu objavljenom na internet stranicama EBRD-a.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: