SAD već ubira plodove Trampovih pretnji

Američka automobilska kompanija DŽeneral motors (GM) najavila je da će investirati dodatnih milijardu dolara u svoju proizvodnju u SAD.

Svet

Izvor: B92

Nedelja, 22.01.2017.

16:34

SAD već ubira plodove Trampovih pretnji
Foto: Thinkstock

Ova kompanija najavila je i da će u narednim godinama otvoriti 5.000 radnih mesta.

Investicije u nova vozila i naprednu tehnologiju stvoriće ili sačuvati oko 1.500 radnih mesta, dok će 450 radnih mesta biti vraćeno iz Meksika u SAD, navodi se u saopštenju kompanije, a prenosi agencija Frans pres.

Taj i drugi potezi bi, kako ocenjuje AFP, trebalo da omoguće otvaranje 5.000 novih radnih mesta u SAD u narednih nekoliko godina.

Kako prenosi agencija Rojters, najavljena ulaganja su dodatak investicijama u vrednosti od 2,9 milijardi dolara koje je GM najavio prošle godine.

Od početka ove godine, GM, kao i neke druge kompanije, našle su se na udaru snažnih kritika novoizabranog američkog predsednika Donalda Trampa zbog proizvodnje automobila u Meksiku, zbog čega im je zapretio uvođenjem velikih carina.

Japanska Tojota je nakon toga najavila da će u narednih pet godina uložiti deset milijardi dolara u SAD, dok je Fijat Krajsler predstavio planove o investiranju milijardu dolara u modernizaciju dve fabrike u Mičigenu i Ohaju.

Ford je ovog meseca objavio da otkazuje planiranu investiciju u fabriku u Meksiku vrednu 1,6 milijardi dolara, kazavši da će uložiti 700 miliona dolara u svoje pogone u Mičigenu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Norvežani beže u Švajcarsku

Oštro povećanje poreza na bogatstvo i dividende od strane norveške vlade orijentisane na levo, podstaklo je desetine bogataša nordijske nacije da se presele.

12:07

21.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

15 h

Podeli: